U subotu, 16. marta 2024. godine, u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj održan je 18. tradicionalni iftar za profesore odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u BiH.

Na poziv Medžlisa IZ Tešanj ove godine iftaru su pored muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i predstavnika Rijaseta prisustvovali predstavnici islamskih odgojno-obrazovnih ustanova, i to: Fakultet Islamskih nauka Sarajevo, Islamski pedagoški fakultet Zenica, Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo, Behram-begova medresa Tuzla, Elči Ibrahim-pašina Medresa Travnik, Medresa „Osman ef. Redžović“  Veliko Čajno kod Visokog i Karađoz-begova medresa Mostar.

Ispred gostiju obratio se direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid-ef. Tulek koji je ovom prilikom uručio Vakufnamu predsjedniku IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudinu Kruški za uvakufljena novčana sredstva koja je Medžlis IZ Tešanj uvakufio za potrebe „Karađoz-begove“ medrese u Mostaru.

Nakon iftara koji je organiziran u restoranu „Nova Kahva“, spomenuti profesori i alimi posjetili su tešanjske džemate i održali prigodna predavanja pred teravih-namaz.

Glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić zahvalio se gostima na dolasku, čestitao im mubarek ramazan, te izrazio nadu da će se i dalje nastaviti dobra saradnja Medžlisa Tešanj sa odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice.

Muftija zenički pohvalio je praksu Medžlisa IZ Tešanj i naglasio potrebu ovakvog okupljanja, druženja i razmjene mišljenja i iskustava.