Klanjanjem podne-namaza na platou Lastavice završena je centralna svečanost ovogodišnje vjersko-kulturna manifestacije “Lastavica 2022.”, tokom koje su od 29. jula realizirani različiti vjerski, kulturni, edukativni i sportski sadržaji.

Riječi dobrodošlice uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica mr. Jakub-ef. Salkica, nakon čega se prisutnim vjernicima obratio predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

– Evo nas na istom mjestu gdje su se naši preci sakupljali. Sve ono što ima moć sakupljanja ima svoju nedvojbenu vrijednost. Valja nam se sabirati, a gdje je bolje sabirati se nego na Lastavici. Ako je Lastavica sabiralište na lokalnoj ravni, Islamska zajednica je sabiralište na globalnoj ravni – istakao je muftija Dizdarević.

Centralnom događaju prisustvovali su još i predstavnici političkih vlasti Zeničko-dobojskog kantona, Grada Zenice i Općine Kakanj, kao i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura.

Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima u tradicionalnoj lastavičkoj poruci obratio se muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić

– Svako naše okupljanje dobrim povodom je po sebi dobro i Lastavica je jedna od onih naših kota sa koje trebaju da idu snažne, jake, kvalitetne i upotrebljive poruke, za sve naše kotline. Okupljanje na ovom lokalitetu nas vraća hiljadama godina u našu povijest koja je naša, autentična i koju nam valja graditi na tim osnovama – kazao je muftija Pitić.

Vjernici, pretežno oni iz Zenice i Kaknja, ali i ostali gosti, vole doći na Lastavicu, proučiti dovu, te susresti se sa dragim ljudima.

– Ja sam kao dječak dolazio ovdje, sa roditeljima. Ovdje ljudi godinama dolaze, okupljaju se. Ova manifestacija meni kao Bošnjaku znači mnogo, u smislu očuvanja ovih naših zborišta i nadam se da će se narednih godina održavati u još boljem ambijentu – pojasnio je Senaid Hasić, član Upravnog odbora UG Lastavica.

U okviru vjerskog programa nastupio je i hor ilahija i kasida, a program je završen učenjem Lastavičke dove koju je proučio muftija zenički i klanjanjem podne-namaza.