Centralnim programom na platou Lastavice, u nedjelju 1. augusta završena je ovogodišnja Vjersko-kulturna manifestacija ‘’Lastavica 2021.’’, koja je ove godine trajala od petka 23. jula kroz različite vjerske, kulturne i sportske programe.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkice, prisutnim vjernicima obratio se predsjednik organizacionog odbora Manifestacije muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je istakao da muslimani ovog kraja zaslužuju da se na ovakav način okupljaju, da se druže, i da na jedan autentičan način pokažu da mogu živjeti vjeru i mimo džamija, da mogu biti pokorni Allahu, dž. š., i na druge načine.

Nakon muftije zeničkog, prisutnim vjernicima obratio se muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić.


Muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić

U lastavičkoj poruci koju je uputio muftija bihaćki, između ostaloga, istakao je:”Muslimani zeničkog kraja oduvijek su bili prepoznatljivi po svojoj pobožnosti, a Krajišnici po svojoj hrabrosti. Svi smo od svega pomalo izgubili, ali smo nešto i dobili. Vremenom smo uvidjeli da je najveća pobožnost moliti za brata muslimana, a najveća hrabrost oprostiti bratu muslimanu.”

U okviru vjerskog programa nastupio je i hor ilahija i kasida, a nakon Lastavičke dove koju je proučio muftija zenički i klanjanja podne-namaza, uslijedio je kulturno-umjetnički program koji su izveli članovi BZK ”Preporod” Zenica.

U prilogu video snimak i fotografije sa Centralnog programa Vjersko-kulturne manifestacije ‘’Lastavica 2021.’’