U četvrtak, 04. januara 2024. godine u Islamskom centru “Sultan Ahmed Zenica” upriličena je svečanost primopredaje dužnosti između dosadašnjeg glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice i novoimenovanog glavnog imama mr. Sumedin ef. Kobilice. Svečanosti su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, rukovodioci službi Muftijstva, glavni imami Muftiluka zeničkog, sabornici, članovi Izvršnog odbora Medžlisa na čelu sa predsjednikom Besimom Begićem, imami, muallime i uposlenici medžlisa.

U svom obraćanju, dosadašnji glavni imam mr. Jakub ef. Salkica koji je ovu dužnost obnašao u proteklih 25 godina, je uz zahvalnost svojim saradnicima i imamima poručio: “Moji trenutni osjećaji zahtijevaju da se zahvalim džematima Medžlisa Zenica, Muftijstvu zeničkom i Islamskoj zajednici za sve radosti koje su mi je pružile, posebno za povjerenje koje mi je dato i svu pomoć koju sam imao da obnašam dužnost glavnog imama na Allahovo zadovoljstvo, na čast i ugled naših džematlija. Ako su, moj rad i djelovanje imali za rezultat napredak, neka se uvijek pamti kao hvala mojim kolegama i saradnicima te kao poučan primjer u našim analima. Svakako, njihova nesebična podrška i pomoć bili su nezamjenljivi dio u mojoj viziji zeničkog medžlisa, kao i garancija uspjeha u realizaciji mog plana rada i djelovanja.”

Za njegov dugogodišnji misijski rad na poziciji imama i glavnog imama, kolektiv Medžlisa Islamske zajednice Zenica i muftijstva zeničkog je dosadašnjeg glavnog imama mr. Jakub ef. Salkicu obradovao putovanjem na Umru.

Prije samog uručenja dekreta o imenovanju na poziciju glavnog imama, mr. Sumedin ef. Kobilica se obratio prisutnima ističući svoju zahvalnost na povjerenju koje mu je ukazano. “Nadam se da ću uz Božiju pomoć, ovaj povjereni emanet, časno nositi i povjerenu obavezu opravdati. Pred nama su veliki izazovi i važni projekti koje trebamo zajedno rješavati. Uskoro očekujemo i otvorenje ovog Centra koji, ako aktivno postavimo, siguran sam da će se vrijeme u ovom gradu mjeriti od, i do otvorenja Islamskog centra.”

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević je uz tekbire uručio dekret o imenovanju na poziciju glavnog imama mr. Sumedin ef. Kobilici te je čestitao kolektivu Medžlisa i novom glavnog imamu. “Kroz ovu današnju svečanost smo imali ambiciju da pokažemo autoritet i važnost Islamske zajednice i Medžlisa Zenica, i da ovim današnjim gestom kojem smo svjedočili pokažemo šta je snaga Islamske zajednice. Da Islamska zajednica ne ovisi ni o jednom pojedincu, da je svako bitan za Zajednicu, ali da niko nije iznad Zajednice” – poručio je muftija zenički, posebno se zahvaljujući mr. Jakub ef. Salkice za razvoj i afirmaciju Medžlisa Islamske zajednice Zenica.