Zavidovići, 08. maj 2022. godine; Danas je u Gradskoj džamiji upriličena  svečanost hafiske dove, a u novu hafizu je promovirana Amina Ahmić iz Zavidovića.

Nakon pozdravnih riječi moderatora mr. Elvir-ef. Mehića, prisutnima se obratio glavni imam MIZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić. On je čestitao hafizi na značajnom uspjehu, skrenuvši pažnju prisutnih na status i značaj hafiza u jednoj društvenoj zajednici. Nakon uvodnih riječi Izet-ef. prisutne su svojim učenjem odlomaka Kur'ana Časnog počastili hafizi iz Zavidovića.

Prisutnima se obratio muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, koji je kazao: „Danas je svima nama radostan dan. Danas smo se okupili ovdje cijenjeći i uvažavajući Kur'an-i Kerim, cijenjeći i uvažavajući trud, zahmet, hizmet Kur'an-i Kerimu, islamu i muslimanima koji je poduzela hfz. Amina. I na taj način mi želimo odati počast i priznanje njenom trudu.“

Nakon obraćanja uvaženog muftije, proučena je i hafiska dova. Hafisku dovu proučio je izaslanik reisu-l-uleme u BiH hfz. prof. dr. Mensur-ef. Malkić koji je i uručio diplomu hafizi, te se potom obratio prisutnima.

Hfz. Malkić u svom obraćanju kazao je: „Ovo je veliki trenutak, hajr, bereket za hafizu Aminu i za njenu porodicu, ali je ovo svakako veliki hajr i bereket i dobrobit za cjelokupnu Islamsku zajednicu i za Zavidoviće.“

Hafiza Amina, kćerka Sifeta i Safe, rođena je 1996. godine u Zavidovićima, gdje je završila osnovnu. Nakon osnovne škole završila je Gazi Husrev – begovu medresu u Sarajevu, a potom i diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Trenutno je na postdiplomskom studiju na Fakultetu islamskih nauka. Hifz je učila kod muhaffiza hfz. dr. Abdul-Aziza Drkića, a položila pred Komisijom Rijaseta 2022. godine.

Današnja dova još jedna je u nizu, a bilo ih je 25 u postratnom periodu u Zavidovićima. Na tom tragu možemo slobodno reći da su Zavidovići dobili epitet „Grad hafiza“. Gotovo svake godine, s obzirom na broj hafiza, može se reći da je bila i hafiska dova.