Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se sastao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, sa kojim razgovarao o stanju Bošnjaka u Doboju, saradnji i unapređenju infrastrukture Islamske zajednice u ovom gradu.

Reisu-l-ulema Kavazović ovaj sastanak ocijenio je velikim korakom, kako za Islamsku zajednicu, tako i za Grad Doboj.

 – Kazao sam gradonačelniku da je jako važno da Grad Doboj bude poveznica u Bosni i Hercegovini. Trebamo svi biti svjesni kolika je veličina mira u našoj zemlji. Mi moramo govoriti o narodu koji živi na ovom prostoru, ne praveći razliku među njima – kazao je reisul-ulema novinarima nakon sastanka.

Gradonačelnik Grada Doboja Boris Jerinić, istakao je zahvalnost na dolasku reisu-l-uleme Kavazovića i predstavnika Islamske zajednice, poručivši da je Grad Doboj mjesto za sve.

– Mi se možemo pohvaliti na odličnoj saradnji sa Islamskom zajednicom i upoznao sam reisa Kavazovića kako mi to radimo i kako različitosti spajaju ovaj grad. Grad Doboj je multietnički grad, mi želimo da gradimo mir i stabilnost i odgovornost na nama je da brinemo o narodu koji živi ovdje – poručio je gradonačelnik Jerinić.

Na kraju susreta gradonačelnik Jerinić uručio je poklone reisu-l-ulemi Kavazoviću, kao znak zahvalnosti na njegovoj posjeti Doboju.

Prije sastanka u Gradskoj upravi Grada Doboja reisul-ulema se sastao sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj, glavnim imamom Ibrahim-ef. Halilovićem i saradnicima, a sastanku je prisustvovao i muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Delegacija Islamske zajednice koju predvodi reisu-l-ulema uputila se zatim u džemat Grapska, gdje se održao Naučni skup pod nazivom “Zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava na prostorima Općine Doboj 1992. – 1995. godine”.

(Maid Dizdarević/Preporod.info)