U ponedjeljak, 26.02.2024. godine iz Tešnja uživo u eter putem YouTube kanala Smart TV Tešanj otišla još jedna lijepa priča iz atrija Medžlisa IZ-e Tešanj, nakon jacije-namaza.

U prisustvu velikog broja posjetilaca razgovaralo se o knjizi „Prvi muslimani“  čija je autorica Asma Afsaruddinm, a razgovor upriličio Medžlis IZ-e Tešanj.

Kako to u uvodu reče glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj o knjizi su razgovarali sami nosioci intelektualne misli u BiH: Akademik dr. Enes Karić, muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus, muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević i Ismet Veladžić prof., a pod vještim i iskusnim moderiranjem dr. Mirnesa Kovača.

Nije to bila klasična promocija nego baš razgovor vješto vođen i usmjeravan od strane dr. Kovača.

Knjiga „Prvi Muslimani“  nudi utemeljenu rekonstrukciju i istraživanje prva tri stoljeća islama koji omogućuju bolje razumijevanje porijekla i razvoja ključnih kretanja u ranom islamu. Koristeći se bogatsvom klasičnih arapskih izvora, ova knjiga prati živote poslanika Muhammeda, a.s., njegovih ashaba, te kasnije dvije generacije muslimana, zajednički poznatih kao selef-i salih ili pobožni prethodnici. Autorica Asfaruddin se kroz detaljan pregled ljudi i vjerovanja kritički osvrće na trajne utjecaje ovih prvih muslimana u savremenom dobu kao glavnih ličnosti na koje se pozivaju mnogi pravci i tokovi u današnjem tumačenju i predstavljanju islama.

(www.miztesanj.ba)