Danas je u džematu Irice, Medžlis IZ Teslić, svečano otvorena i posljednja džamija srušena u srpskoj agresiji na ovaj grad.

Ispred građevinskog odbora govorio je Damir Garić i upoznao prisutne o džematu. Riječ je o džematu koji broji 110 domaćinstva, a prije agresije vjerske aktivnosti su obavljane u mesdžidu srušenom u avgustu 1992. godine. Ideja o obnovi mesdžida nastala je odmah poslije agresije pa su džematlije pristupile obnovi uglavnom svojim sredstvima te danas ostavljaju budućim generacijama novu džamiju s pratećim objektima u centru naselja Irice. Pored džamije u kojoj je imam preko dvadeset godina Bećir ef. Hodžić, nalazi se i spomen-obilježje ubijenim Bošnjacima koji pripadaju ukupnom broju Bošnjaka koji su ubijeni na području Teslića.

U svom obraćanju glavni imam Medžlisa Teslić Džemail ef. Hodžić je istakao da mu je ovo jedan od najradosnijih dana u životu, jer se svečano otvara posljednja obnovljena, trinaesta po redu, džamija na području Teslića čime se zaokružuje gradnja džamijske infrastrukture u ovom gradu.

“Obnova ove džamije nam govori da će destrukcija biti poražena ma kako se jakom činila. Ovu džamiju ostavljamo da bude mjesto okupljanja i izvor svakog dobra. S njom završavamo izgradnju džematske infrastrukture i krećemo s izgradnjom potrebne infrastrukture Medžlisa kao institucije”, kazao je efendija Hodžić.

Predsjednik Medžlisa Esad Alagić je kazao da se u proteklom periodu Medžlis Teslić posvetio izgradnji te je tako obnovljeno 47 vjerskih objekata.

“Izgrađeno je 13 džamija, 4 mesdžida, 8 vakufskih stanova, 12 šehidskih obilježja, 12 gasulhana. Godine 2003. otvorili smo prvu obnovljenu džamiju, a danas nakon 20 godina otvaramo posljednju”, kazao je između ostaloga predsjednik Alagić. Prisutnima su se obratili čestitali vjernicima i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić i župnik don Pavo Šekerija koji je poželio da ova džamija bude mjesto sjećanja na ljubav Božiju. Svoje uspomene na džemat i dobrotu mještana Irice podijelila dr. Dževada Šuško iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koja je rođena u ovom mjestu, a svojim sinovima, koji su bili danas s njom, oporučila je da je nakon preseljenja na Ahiret ukopaju upravo u džamijskom haremu ovog džemata.

Izaslanik reisu-l-uleme – vojni muftija Hadis ef. Pašalić

Izaslanik muftije zeničkog Džafer ef. Gračić prenio je selame muftije zeničkog hafiza Mevludina ef. Dizdarevića, te istakao kako su džamije mjesta koja nam daje i odgovor gdje smo sada i kuda idemo. Ona je adresa džemata i pokazatelj jedinstva u vjeri i namjerama kako bismo širili dobro.

Izaslanik reisu-l-uleme bio je muftija vojni Hadis ef. Pašalić koji je prenio selame reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, te kazao kako su Bošnjacima rušene kuće i džamije i zajedno su dijelili tugu i tako je umanjivali, a danas dijele radost, a kada se radost dijeli onda se ona povećava. “Nigdje se u svijetu ljudi ne okupljaju kada se otvara džamija i to je naša specifičnost. Zašto? Prvo da bismo uvećali radost. Drugo da poručimo da ćemo čuvati džamiju. Da smo spremni čuvati  džamije onako kako smo bili spremni graditi ih i obavljati. Nemojmo biti pesimisti. Neće Bošnjaci ostaviti Bosnu. Ne umiju izdati. Nisu izdali ni Osmanlije, ni Austrougare, ni Jugoslaviju zašto bi sada napustili svoju domovinu i izdali je. Bosna nije na prodaju i nikome to nećemo dozvoliti”, kazao je muftija Pašalić i istakao da vjernik prihvata razlike među ljudima, a onaj ko ne prihvata druge bit će duhovni i moralni invalid.

Izaslanik reisu-l-uleme ključeve je predao da džamiju otvore Gibić Meho i Ćorić Advija.