U ponedjeljak 10. aprila 2023. godine u Hotelu “Dubrovnik” u Zenici organiziran je 23. tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog. Iftaru su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević, muftija travnički dr. Ahmed Adilović, te predstavnici akademske, političke, privredne i kulturne zajednice.

Nakon iftara prisutnima su se obratili domaćini h. Besim Begić, vlasnik firme Almy-Transport d.o.o i muftija Dizdarević, koji je zahvalio reisu-l-ulemi na stalnoj brizi za Islamsku zajednicu i Muftijstvo zeničko.

Muftija je u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao: „Danas nam je od životne važnosti sve ono što ima snagu i autoritet da nas okuplja i usmjerava u zajedničkom pravcu. Zato smo iznimno sretni što je sa nama večeras reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović koji već deceniju bdije nad Islamskom zajednicom i okuplja muslimane Bosne i Hercegovine. Njegovo mudro vođenje Islamske zajednice rezultira golemim autoritetom i osvjedočenim poštovanjem i na istoku i na zapadu, a osobito kod našeg naroda. Ostat će upamćene njegove riječi na srebreničkoj dženazi: „Okrenite se prema kibli, sada“, čime je umirio narod pred otvorenom provokacijom. Vjerujem da nam i sada treba slična riječ upute i ohrabrenja.“

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović, koji je istakao: “Vrijeme ramazana je posebno vrijeme, to se vidi po našim iftarima, i po našem prisustvu u džamijama i na mukabelama i na teravih-namazu, i svi svjedočimo iz godine u godinu da je mubarek mjesec ramazan posebno vrijeme. Posebno je po tome što ga je dragi Bog učinio takvim. On bi za sve nas bio kao i bilo koji drugi mjesec u godini, da dragi Bog nije dao da se u ovom mjesecu obznani Božija riječ preko Poslanika Muhammeda s.a.v.s koji nam je dostavio Časni Kur'an.”

– Fadilet ovog mubarek mjeseca je i upravo ovo čemu večeras ovdje svjedočimo. Ovo je vrijeme i mjesto naših susreta. Susrećemo se na različitim mjestima, a sofra je jedno od mjesta na kojem ljudi jesu jedni drugima najbliži. Tako je i u našim porodicama, u našim familijama. Tamo gdje članovi familije zajednički objeduju, gdje zajednički ručaju, gdje zajednički večeraju, te porodice su uvijek stabilnije, uvijek su jače i uvijek u njima vlada neka vrsta posebne harmonije, rekao je reis Kavazović.