Danas je u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, organiziran ispraćaj prve grupe hadžija koji sa područja Muftiluka zeničkog ove godine putuju na hadž.

Sa područja Muftiluka zeničkog na hadž ove godine ide ukupno 350 vjernika, a ispraćaju hadžija prisustvovalo je nekoliko stotina prijatelja, komšija i rodbine budućih hadžija.

Ispraćaju hadžija prisustvovao je i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je hadžijama poželio sretan put i hairli povratak u svoja mjesta, a u dovi koju je proučio zamolio je dragog Boga da im hadž bude mebrur, primljen kod Njega.

Iz naše domovine ove godine putuje 2.225 hadžija, a prvi put nakon 25 godina naše hadžije će napustiti domovinu u bijelim ihramima. Razlog tome jeste što su do sada hadžije išle prvo u Medinu, čiji teritorij ne spada u harem u kojeg je obaveza ući u bijelim ihramima, za razliku od ove godine gdje hadžije slijeću u Džedu koja je unutar prostora harema i zato je potrebno obući ihram.

Prošlih godina su hadžije boravile u Medini nekoliko dana prije obavljanja obreda, a onda bi se preselile u Mekku, dok će ove godine zbog brojnih tehničkih podogodnosti hadžije prvo obaviti hadžske obrede u Mekki, a potom obići i blagoslovljenu Medinu.