U periodu od 13. do 26. oktobra 2016. godine muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, uz prisustvo glavnih imama i predsjednika IO medžlisa, održao je sastanke sa predsjednicima džematskih odbora svih džemata na području Muftiluka zeničkog.

Na sastancima se raspravljalo o radu džematskih odbora i stanju vjerskoga života u džematima.

Nakon što se zahvalio na hizmetu koji čine islamu i muslimanima, muftija zenički čestitao je predsjednicima džematskih odbora na rezultatima koje postižu u svom radu, te im, između ostaloga, poručio: ”Vjera, zajednica i domovina tri su emaneta koje kao muslimani, kao Bošnjaci, nosimo i za koje smo odgovorni. Vjera je dio našeg života i opredjeljenja. Vjera nas uči kako da budemo iskreni, moralni, solidarni i kako da budemo tolerantni prema drugim i drugačijim. Kroz izgradnju stabilne i jake zajednice i poštivanje autoriteta mi čuvamo svoj opstanak, dignitet, dostojanstvo i ponos, a čuvajući državu mi pokazujemo svoju odgovornost prema vremenu i prostoru na kojem živimo.”

Posebnu pažnju u svojim obraćanjima muftija je posvetio projektima rada sa omladinom, otvaranju sportsko-rekreativnih centara, jedinstvene i centralizirane članarine, čuvanju i unaprjeđenju vakufske imovine, istakavši da su navedeni projekti preduvijet za efikasniji rad Islamske zajednice.

Također, muftija se zahvalio glavnim imamima i predsjednicima izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog na dobro organiziranim sastancima i aktivnostima koje se provode na području medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.