U subotu, 26. 03. 2022. godine održano je četrnaesto takmičenje učenika 8. i 9. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola na nivou Muftiluka zeničkog iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka.

Takmičenju koje je održano u OŠ ”Prva osnovna škola” u Zavidovićima pristupilo je 19 učenika iz 11 osnovnih i 5 srednjih škola sa područja Muftiluka zeničkog.

Prije samog takmičenja prisutnim takmičarima i njihovim vjeroučiteljima obratili su se direktor Prve osnovne škole Zavidovići gosp. Admir Višća i glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić koji su poželjeli dobrodošlicu i mnogo uspjeha takmičarima.

Nakon uvodnih obraćanja i prigodnog programa koji su pripremili učenici, takmičenje je otvorio muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji se zahvalio glavnom imamu Medžlisa Zavidovići i direktoru Prve osnovne škole na lijepom dočeku i organizaciji.

Na takmičenju su postignuti sljedeći rezultati:

Kategorija osmih razreda osnovnih škola:

 1. prvo mjesto Selma Hodžić – OŠ ”Maglaj” Maglaj,
 2. drugo mjesto Semina Gađun – OŠ ”Hasan Kikić” Zenica,
 3. treće mjesto Ena Haušić – OŠ ”9. septembar” Medakovo, Tešanj.

Kategorija devetih razreda osnovnih škola:

 1. prvo mjesto Dženana Jašić – OŠ ”Novi Šeher” Novi Šeher, Maglaj,
 2. drugo mjesto Rebija Pivić – OŠ ”Aleksa Šantić”, Zenica,
 3. treće mjesto Lejla Kapetanović – OŠ ”Begov Han” Begov Han, Žepče.

 Kategorija prvih razreda srednjih škola:

 1. prvo mjesto Nejra Spahić – ”Prva gimnazija” Zenica,
 2. drugo mjesto Lea Bunić – ”Srednja mješovita škola” Žepče,
 3. treće mjesto Dalila Bećirović – Gimnazija ”Edhem Mulabdić” Maglaj.

Ukupni plasman:

 1. prvo mjesto ekipa Općine, odnosno Medžlisa IZ Zenica,
 2. drugo mjesto ekipa Općine, odnosno Medžlisa IZ Maglaj,
 3. treće mjesto ekipa Općine, odnosno Medžlisa IZ Žepče.

Učenicima koji su osvojili prva tri mjesta uručene su diplome i novčane nagrade, svim učenicima prigodni pokloni, vjeroučiteljima i školama čiji su kandidati osvojili prva tri mjesta uručena su priznanja.

Nakon proglašenja pobjednika, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog Edin-ef. Kavazović uputio je čestitke na postignutim rezultatima svim takmičarima, njihovim vjeroučiteljima, a posebno je čestitao pobjednicima koji će predstavljati Muftijstvo zeničko na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta IZ u BiH.