U prisustvu velikog broja džematlija, porodica šehida i gostiju iz drugih džemata, u Šehidskoj džamiji džemata Ševarlije-Potočani (Medžlis IZ Doboj), proučen je mevlud i tevhid pred duše 94 šehida ovog džemata koji su ubijeni u toku agresije.

Samo u jednom danu (18.06.1992. godine) ubijeno je 64 civila od kojih je najmlađa žrtva bila desetogodišnja Amela Begić.

U uvodnom dijelu najprije se obratio mjesni imam Hazim-ef. Vehabović koji je poselamio sve prisutne i ukratko ih upoznao i podsjetio na stravične događaje iz juna 1992. godine.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj Ibrahim-ef. Halilović ukazujući na značaj i važnost pamćenja i sjećanja na ono šta se dogodilo, sjećanje na one koji su ubijeni ali i obavezu sjećanja na one koji su zločin počinili. Na kraju je glavni imam ukazao i na stepen i položaj šehida kod Allaha dž. š.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je održao izuzetno inspirativan i nadahnut govor upućujući univerzalne kur'anske poruke, podsjećajući ujedno Bošnjake na njihovu turbulentnu historiju postojanja i borbe za opstanak u ovim krajevima. Poslije završetka programa Muftija zenički je posjetio šehidsko spomen obilježje gdje je proučio fatihu pred duše šehida i civilnih žrtava rata.