U Ensar džamiji u Zenici danas je održana edukacija za sve buduće hadžije sa područja Muftiluka zeničkog, a nakon edukacije i korisnih savjeta koje su hadžije dobile, proučena je i ikrar dova.

Budućim hadžijama i hadžinicama se na početku obratio Adnan Husić, rukovodilac Službe za pravne, administrativne, finansijske i ekonomske poslove Muftijstva zeničkog, odnosno izaslanik muftije zeničkog, hfz. prof. dr. Mevludina-ef. Dizdarevića.

Nakon njega se hadžijama obratio Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je poselamio hadžije, te ih upoznao sa nekoliko informacija oko samog hadža, te ponašanjem na svetim mjestima.

Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Hadžije je poselamio i nekoliko bitnih informacija im saopštio i Izet-ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići, koji se, također, ispred Ureda za hadž i umru obratio prisutnim, te upoznao hadžije sa planom odlaska na hadž, putovanju, boravku u Mekki i Medini, posjetama i obilascima, kao i o samim obredima umre i hadža.

Nekoliko vrlo korisnih medicinskih savjeta sa hadžijama je podijelio dr. Merim Omerhodžić, koji je upoznao hadžije sa okolnostima u kojima će boraviti, na koji način da čuvaju svoje zdravlje, te šta u slučaju da se razbole tokom boravka u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Podsjećanja radi, Ured za hadž i umru je obezbijedio medicinski tim koji će svim bh. hadžijama u Medini i Mekki biti na usluzi puna 24 sata, sa svom opremom i potrebnim medikamentima.

Također, hadžijama su se kratko obratili i predstavili svi vodiči koji će voditi hadžije sa područja Muftiluka zeničkog. Nakon obraćanja, edukacije i korisnih savjeta, proučena je ikrar dova, a istu je proučio hfz. Harun-ef. Efendić, imam Ensar džamije u Zenici.

Hadžije i hadžinice su potom dobili torbe, ihrame, mahrame, prsluke, kao i svu dodatnu potrebnu opremu koju im je obezbijedio Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH. U sedmici koja je pred nama biće organizovane edukacije širom muftijstava u Bosni i Hercegovini.

Podsjećanja radi, hadžije će prema Saudijskoj Arabiji krenuti u petak 24. juna, dok je povratak sa hadža planiran 19. jula, kada je u pitanju prva grupa hadžija koja se vraća. Sve bh. hadžije će biti smješteni u pet aviona koji će ih prevesti na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina, a slično je planirano i za povratak, s tim da se povratak odvija na relaciji Džida – Istanbul – Sarajevo.

(FOTO: H. P.)