U petak, 10. maja 2024. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica, uglednih gostiju iz javnog, političkog, kuturnog i vjerskog života, te roditelja i rodbine ovogodišnjih maturanata ispraćena je 29. generacija maturantica i maturanata Medrese „Osman-ef. Redžović“.

Svečanoj akademiji prethodio je defile ulicama Visokog tokom kojeg su maturanti zasatli na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, proučili fatihu i položili cvijeće. Prije toga, isto je učinjeno na Spomen obilježju u Gračanici.

Diplomu Medrese sinoć je dobilo ukupno 58 maturanata, 38 maturantica i 20 maturanata, koji su od 2020. do 2024. godine pisali svoju medresansku priču.

U uvodnom obraćanju, direktor Medrese i alumnista njene Devete generacije, profesor Dženan Rezaković, istakao je određene posebnosti ove generacije.

– Od ukupno 58 maturantica i maturanata njih 23 je superodlikaša i odlikaša, a jedno naše maturantsko odjeljenje već dvije godine zaredom ima prosjek ocjena 4,50. Također, na još jedan podatak treba posebno obratiti pažnju. Od 58 maturanata i maturantica, njih 20 je imalo brata, sestru, jednog ili čak oba roditelja u našoj medresi, ili trenutno ima brata ili sestru koji se školuju u Medresi. Posebno želim izdvojiti superodličnu maturanticu Esmu Halilović, čiji je otac Esmir najuspješniji alumnista treće generacije, majka Melisa šeste generacije, a brat Sadžid je trenutno superodličan učenik prvog razreda Medrese. Također, dvije sestre našeg maturanta Alaudina Hazića, obje hafize, Amina i Merjem alumnistice su naše medrese. To govori o ispravnom putu kojim idemo ali i povjerenju vas, dragi roditelji koje imate u nas i u našu medresu. Dok je ovakvih očeva i majki, i dok medresa uživa takvo povjerenje roditelja, ne treba se brinuti za budućnost naše medrese, naše domovine i naše Islamske zajednice – kazao je u svom obraćanju direktor Rezaković.

Potom je uslijedila dodjela priznanja i nagrada ovogodišnjim maturantima koje su im uručili njihovi razrednici i razredni odgajatelji, hafiza Adisa Aganhodžić, Saliha Delibašić Kasa, Adnan Tihić, hafiz Zijad Dervić i dr. hafiz Haris Delić. Najbolji učenici ove generacije su Visočani, Smajić Ilhana i Smajić Nedim, kojima su priznanja i nagrade uručili predsjednik Školskog odbora Medrese, Muftija sarajevski prof.dr. Nedžad Grabus i direktor Rezaković.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof.dr. Dževad Hodžić, također je čestitao maturantima, njihovim roditeljima, Medresi, Islamskoj i društvenoj zajednici, kazavši da ćemo u ponedjeljak, akobogda, promovirati i prvu generaciju maturanata Medrese u našoj Banjaluci, te da će oni zajedno sa maturantima svih naših medresa činiti pravo bogatstvo našeg naroda.

Izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bio je Muftija zenički, prof.dr. hafiz Mevludin Dizdarević. Muftija Dizdarević je prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme, dr. Husejna Kavazovića, roditeljima, maturantima, kao i Medresi i njenim uposlenicima.

– O važnosti i vrijednosti znanja možemo govoriti i tumačeći ajete koji govore o stvaranju čovjeka i sedždi koju su meleki učinili Ademu, a.s. Allah, dž.š., je Ademu, a.s., podario znanje koje meleki nisu imali, i možemo kazati da je pobožnost učinila sedždu znanju. Sedam bosanskohercegovačkih medresa su biseri znanja našeg naroda, a mi u Bosni i Hercegovini živimo zlatno doba islama. Ponosni smo na Medresu u Visokom, njene učenike i rezultate koje postižu – poručio je u svom obraćanju, između ostalog, Muftija Dizdarević.

Tokom programa hor Medrese predvođen profesorom Fazlićem proučio je nekoliko ilahija, te na taj način ujepšao ovu svečanost. Na kraju programa ašere je proučio maturant Abas Nedimović, a program je dovom završio profesor kiraeta u Medresi, hafiz Abdulkadir Kadrić.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i Ministar unutrašnjih poslova ZDK, Emir Vračo, načelnik Općine Breza Vedad Jusić, glavni imami, direktori i profesori medresa, direktori osnovnih i srednjih škola, te direktori javnih ustanova Grada Visoko, vakifi, prijatelji Medrese i mnogi drugi.

(Tekst: Medresa “Osman ef. Redžović” / Foto: Tabak Almin)