U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, sinoć je u sali Gradske džamije promovirana knjiga „Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića“, autora prof. dr. Mevludina Dizdarevića.

Promotori su bili prof. Mustafa Spahić Mujki i autor knjige prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički.

Moderator promocije bio je Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Promotori su u svojim izlaganjima prezentirali sadržaj knjige citirajući pojedine dijelove, kojima je prisutnoj publici prikazan život i djelo Mustafe Busuladžića. Također su obrazloženi i razlozi njegovog označavanja kao neprijatelja ondašnjeg komunističkog režima i konačno njegovog pogubljenja. Zbog istih razloga sadašnji neprijatelji islama se bore protiv svakog prikazivanja istine o ubistvu rahmetli Mustafe Busuladžića.

Autor knjige dr. Mevludin Dizdarević naglasio je da je Mustafa Busuladžić simbol stradanja cjelokupne uleme tog vremena, četrdesetih godina prošlog stoljeća. Perioda kada se planski radilo na obezglavljivanju Bošnjaka s ciljem lakšeg odvraćanja od njihove vjere, identiteta a onda i postavljanja na vodeća mjesta poslušnika tadašnjeg režima, koji su bili bez vjerskog i nacionalnog identiteta.

Knjiga „Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića“ ima širi tematski okvir od njenog samog naslova, te ima osam poglavlja. Napisana je na 405 stranica. Za pisanje ove knjige je korištena sva raspoloživa i poznata arhivska građa do koje je autor mogao doći.