U Islamskom centru “Sultan Ahmed” u Zenici, upriličena je promocija knjige “Hikaje iz naših halvata” autora Mesud-ef. Puške.

Organizator promocije je bio Medžlis Islamske zajednice Zenica, a prisutne goste je poselamio glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica.

Istakao je da je ovo prva aktivnost koja se realizuje u Islamskom centru koji će uskoro, u punom kapacitetu, biti na usluzi svim građanima Zenice.

Promotori ovog djela zabilježene usmene tradicije Bošnjaka bili su prof. dr. Enes Kujundžić, mr. Mirela Pehiljagić, dr. sc. Amir Ismić i autor knjige Mesud-ef. Puška.

U svojim izlaganjima, promotori su istakli vrijednost ovog djela posebno kroz odgojnu dimenziju koju hikaje ostavljaju na slušaoca.

Iako su hikaje koje autor bilježi u ovom djelu izvorno prenošene od njegovog oca hafiza Zaima Puške, autor je hikaje slušao od svoje majke, te su s toga promotori ukazali na značaj žene i majke u prenošenju usmene tradicije i odgojnim efektima majčinskih pripovijedanja.

Autor i promotori su iskazali zahvalnost Medžlisu Zenica na ukazanoj časti da ova promocija bude prva aktivnost otvorenog tipa u novoizgrađenom Islamskom centru čiji će prostor omogućiti širok spektar aktivnosti u Zenici.