U srijedu, 9. februara, poslije jacija-namaza u Salihija džamiji u Matuzićima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj, upriličena je svečanost povodom završetka radova na renoviranju spomenute džamije. Tim povodom priređen je prigodan program učenja ilahija i kasida u izvedbi imama i istaknutih učača, a potom su uručene i vakufname te zahvalnice kolektivima i pojedincima.

Svečanosti su prisustvovali muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zaimović, glavni imam Medžlisa IZ Doboj Ibrahim-ef. Halilović, brojni imami, džematlije Matuzića te predstavnici lokalne vlasti.

Dobročinstva koja nadahnjuju

Obraćanje dobrodošlice održao je imam Salihija džamije u Matuzićima Ahmed-ef. Mešić. Izrazivši i ličnu radost povodom završetka renoviranja ove džamije, ukazao je na značaj koji ovaj projekat ima za džemat i širu zajednicu.

Zahvaljujemo Dragom Bogu kojem se na ovom džamijskom tlu decenijama klanjamo, i koji nam daje snagu da brinemo kako jedni o drugima, tako o sebi, ali i o Božijoj kući, a briga o Božijoj kući je briga o našem džematu i zajednici. Ovdje sijemo dobro, ovdje govorimo o dobru, inspirišemo dobrom prije svega radeći ga. Također, u ovoj zajednici, ali i van nje, na temeljima vjere u Boga i težnje ka hairli poslovima i projektima, niz je vakifa koji su od svoga imetka dali, jer im je stalo, jer su svjesni da je ovo ulog i ovoga i onoga svijeta – kazao je efednija Mešić.

Poručio je prisutnima da pamte i ne zaboravljaju pojedinačna i kolektivna dobročinstva, kazavši da se upravo u džamijama tome podučava. Potom je pozvao prisutne da se Fatihom sjete rahmetli Salihe Aličič, po kojoj ova džamija i nosi ime. Efendija Mešić je podsjetio da je rahmetli Saliha u dva navrata uvakufila zemljište, prvi put neposredno nakon Prvog svjetskog rata za izgradnju mekteba i džamije, a zatim i još jednu parcelu 1938. godine, neposredno prije izgradnje ove džamije 1940. godine.

Podsjetimo, u toku 81 godine džamija Salihija je više puta renovirana, a osamdesetih godina je, zbog potreba džemata, na njenom mjestu sagrađena i veća. Džamija je, usljed teških oštećenja, obnovljena i nakon završetka agresije na BiH.

Na kraju, efendija Mešić se posebno zahvalio džematskom odboru, Medžlisu IZ Doboj, Muftijstvu zeničkom i Vakufskoj direkciji koji su na različite načine pomagali ovaj projekat renoviranja džamije.

Kontinuitet dobra

Prisutnima se obratio i Ibrahim-ef. Halilović, glavni imam MIZ Doboj. On je podsjetio na trud i sredstva koja su uložena u renoviranje ove džamije. Potom je naglasio značaj džamije u temeljnoj tradiciji islama i pohvalio brigu Bošnjaka o džamijama.

Džamije treba održavati i bdjeti nad njima i nakon njihove izgradnje, opremanja, renoviranja, a to, prije svega podrazumijeva dolazak u džamiju radi obavljanja namaza i ostalih vjerskih aktivnosti te slanje djece na mektebsku pouku – poručio je glavni imam Halilović.

Glavni imam Medžlisa IZ Doboj Ibrahim ef. Halilović

On je podsjetio i da su džamije bile često među prvim objektima na udaru u svim ratovima. Ukazao je i na ulogu džamije u pogledu stvaranja pozitivne i plodnosne atmosfere u društvu.

U svome obraćanju direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zaimović istakao je zalaganje džematlija da se i ovaj kao i drugi raniji i različiti projekti realiziraju. Podsjetio je i na vakuf rahmetli Salihe na čijem je uvakufljenom zemljištu nastala džamija kroz koju su generacije prolazile, te naglasio, da je to, ako Bog da, i njen sevap.

Direktor Zaimović je u svome izlaganju podsjetio na žrtvu šehida i u tom kontekstu naglasio tri iznimno značajne stvari: vjera, država i nacija. Pri tome je podsjetio da je Islamska zajednica uz svoj narod ukazavši na potvrdu djelima takve brige. Također, istakao je i na činjenicu da se država gradi, odnosno da je za to potreban sabur, jer je izgradnja države proces. U tom pogledu, ukazao je na značaj razvijanja patriotske svijesti.

Sve promjene su u početku teške, u sredini haotične, a na kraju divne. Ja vas pozivam večeras da obratimo pažnju na svoju naciju i svoju državu te da više ulažemo i u državu i u naciju. A, ako Bog da, u njoj ćemo sačuvati i svoju vjeru – zaključio je direktor Zaimović.

Muftija Dizdarević, održavši prigodan vazi-nasihat, izrazio je svoje zadovoljstvo prisustvom priređenom programu, odnosno urađenim poslom pogledu renoviranja džamije.

Ušao sam u ovu džamiju i srce mi je puno. Ne zbog toga što ste toliko sredstava uložili, nego i zbog toga što ste to uradili na najljepši mogući način – kazao je muftija.

Obraćanje muftije zeničkog hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića

Podsjetio je na važnost koja se ljepoti pridaje u islamskoj tradiciji te na riječi učenjaka o tome da je potraga za ljepotom, ustvari, potraga za Bogom.U tom pogledu naglasio je i važnost brige o džamijama i vezanju srca za džamiju.

Također, muftija Dizdarević je ukazao i na to da ovakva djela potvrđuju kontinuitet dobra u Bosni i Hercegovini. Istakao je da džamija čine osnovne vrijednosti, tevhid i zajedništvo te, u tom kontektu, podsjetio na značaj džemata.

Kapitalni projekti u Matuzićima

Na kraju programa dodijeljene su vakufname i zahvalnice firmama, predstavnicima vlasti i pojedincima koji su značajno doprinijeli realizaciji projekta renoviranja džamije.

Ranije je istaknuto, da su radovi na renoviranju džamije trajali oko sedam mjeseci, a s obzirom da su sredstva za primarni plan renoviranja bila prikupljena u kratkom roku, akcija se nastavila, što je otvorilo mogućnosti da se izvršne dodatni radovi pri renoviranju. Uz građevinske i fasadne radove te kaligrafsko ukrašavanje, renoviranje je uključivalo i prostorna proširenja, promjenu stolarije, zatim i minbera, ćursa, obloga, naslonjača, ali i ugradnju kompletne instalacije grijanja i ostalo. Investirano je preko 175 000 KM.

Podsjetimo, džamija Salihija se u novom ruhu našla pred očekivani završetak radova, a potom i svečano otvaranje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima.

(Preporod.info/FOTO: H.P.)