Zenica, 14. 06. 2023.; Muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević danas je u svom Uredu u Zenici primio gosp. Mirzu Mušiju, glumca i direktora Kulturno-sportskog centra Kakanj i gosp. Irfana Kasumovića, glumca i docenta na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.  Prijemu je prisustvovao i gosp. Edin-ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

Ovaj prijem upriličen je povodom realizacije predstave „Vjernik“ koja će večeras biti izvedena na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici sa početkom u 19.30 sati. Predstava je nastala po istoimenom romanu autora Edina Urjana Kukavice, dramaturšku adaptaciju potpisuje Sead Hasović, režiju Mirza Mušija, a u predstavi igraju Irfan Kasumović, Adem Smailhodžić, Mirza Bajramović i Mirza Mušija.

Ova predstava realizira se u okviru projekta Duhovnog teatra koji je pokrenuo Mirza Mušija zajedno sa nekolicinom poznanika i kolega, među kojima je i glumac Irfan Kasumović. Kako su glumci istakli, ideja duhovnog teatra nastala je iz potrebe vraćanja duhovnosti u teatar, podsjećajući čovjeka na suštinske vrijednosti postojanja. 

Muftija Dizdarević čestitao je glumcima prije svega na ideji duhovnog teatra, kao i na predstavi „Vjernik“ koju su već prikazali u nekoliko gradova, ističući da je kultura neodvojiva od religije, te da se u osnovi svake kulture na svojevrstan način nalazi religija.

Ovaj susret realiziran je u okviru aktivnosti ”Kahva sa muftijom”, kojoj je cilj savjetovanje, konsultacije, razgovor i razmjena mišljenja o važnim pitanjima za Islamsku zajednicu, muslimane i društvo uopće.