Delegacija Ureda muftije zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica danas je u okviru bajramskih svečanosti posjetila Kazeno popravni zavod Zenica. Osuđenicima u najvećoj kaznionici u BiH, o značaju Kurban bajrama govorio je hfz.mr. Enes Beganović.

Hafiz Beganović je kako i poslanik Muhammed s.a.v.s. navodi da su svi ljudi griješnici i da su najbolji griješnici oni koji iskažu kajanje za svoje grijehe. “Molim Allaha dž.š. da budemo svjesni toga da je Ibrahim a.s. jedan od najodabranijih poslanika. Kako je poznato, svi pripadnici monoteističkih vjera svojataju Ibrahima a.s. i kažu da je on bio od njih što pokazuje koliko je bio veliki čovjek. Allaha dž.š. molim da vam olakša boravak u KPZ Zenica i da dobar dio vas kada dođem idućeg Bajrama ako Bog da, bude kod svojih kuća sa svojim porodicama”, između ostalog rekao je hfz. Beganović. Osim Beganovića osuđenicima je Kurban bajram čestitao i direktor KPZ Zenica Hidajet Jabandžić.

Tradicionalni bajramski prijem danas je za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života organizovan u atriju Medžlisa IZ Zenica od strane Bošnjačke zajednice kulture Preporod Zenica. Brojne goste među kojima su bili i predstavnici ostalih vjerskih zajednica prigodnim su riječima pozdravili Amna Sofić, predsjednica BZK Preporod Zenica i hfz Enes ef. Beganović, dok je program vodila Sabina Kulenović, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U svojim govorima Sofić i Beganović su pozvali na suživot i toleranciju.