Zenica, 05. juni 2023. godine; Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević danas je u svom Uredu u Zenici primio autore knjige “Nastanak Republike Srpske” dr. Hikmeta Karčića i dr. Muamera Džananovića.

Gosti su se zahvalili na prijemu iskoristivši priliku da muftiji Dizdareviću poklone knjigu koja je izazvala veliki interes javnosti.

Knjiga “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, djelo je autora dr. Muamera Džananovića – naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. Jasmina Medića – naučnog saradnika Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i dr. Hikmeta Karčića – naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Knjiga je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Sastanak u Muftijstvu zeničkom rezultirao je dogovorom o promociji knjige “Nastanak Republike Srpske” koja će biti organizirana u Zenici u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.