U petak 15. oktobra 2021. godine, u okviru manifestacije “Salavat ti donosimo, ja Resulallah” i 50 godina izlaženja lista Preporoda održana je tribina i izložba u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Na samom početku, toplu dobrodošlicu zaželio je glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, a nakon njega prisutnima se obratila glavna i odgovorna urednica “Preporoda” Senada Tahirović koja je izjavila kako je pola stoljeća za “Preporod” pravi zlatni jubilej, ne samo za njegovu redakciju i Media centar IZ u BiH, nego za Islamsku zajednicu i bosanskohercegovačko društvo u cjelini.

Nakon obraćanja glavne urednice “Preporoda”, muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević je u svom obraćanju istakao da “Preporod” nudi autentično razumjevanje društvenih procesa, autentično razumjevanje vjere i duhovnosti, i u tom pogledu, njegova uloga će i u savremenom kontekstu biti iznimno značajna i vrijedna.

Program je učenjem ilahija i kasida obogatio i prisutne počastio Ibrahim Bilčević, poznati interpretator ilahija.

Prvi broj Preporoda, koji je izašao kao glasilo Udruženja illmije, štampan je 15. septembra 1970. godine, i to na 12 novinskih strana, u crno-bijelom otisku, s dvobojnom varijantom na naslovnoj i zadnjoj stranici. Odštampan je u deset hiljada primjeraka, a tiraž je prevezen taksijem do redakcije, gdje je raspoređivan, adresiran i slat na adrese tadašnjih odbora Islamske zajednice.