Danas je, u prisustvu velikog broja vjernika iz Zavidovića, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine, svečano otvorena džamija u džematu Krivaja – Smailbašići.

Pored velikog broja vjernika, svečanosti otvorenja prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme Vehid-ef. Arnaut – rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić, gradonačelnik gosp. Hašim Mujanović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa gosp. Husein Zilkić, imami i drugi gosti.

Prisutnim vjernicima se na početku obratio imam ovog džemata Emir ef. Bečić, koji je ukazao na važnost današnje svečanosti.

Gradonačelnik Mujanović poselamio je prisutne i čestitao Medžlisu IZ Zavidovići kao i džematu na prelijepoj džamiji. 

Vjernicima se zatim obratio i glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić koji je u svom obraćanju kazao da ni jedna džamija nikakvu razliku prema ljudima ne pravi, te da svi mi u džamijama učimo da je najbolji između nas onaj koji je najbogobojazniji i koji najviše koristi zajednici.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević istakao je da moramo biti svjesni da su džamije dio nas, te da čuvanjem džamija čuvamo nas, čuvamo naš identitet, našu opstojnost i našu budućnost.

Prenoseći selame uvaženog reisul-uleme, izaslanik Vehid-ef. Arnaut naglasio je da je današnje svečano otvorenje poseban trenutak za ovaj kraj.

– Kada pravimo džamije, mi se njima ponosimo, mi se njima hvalimo, mi ih brižno održavamo, čistimo, mirišemo. Pa i kada u njih ne ulazimo, one su naša dika, zjenica u koju se ne dira. Ko dirne u naše džamije, dirnuo je u mnogo više od samih zidova, kupola, kamena i drveta, on je dirnuo u našu dušu. Ko u njih dirne mora znati da je dirnuo u svakog od nas i u svaki dio nas. A ko njih poštuje, naše su mu duše širom otvorene, i od nas prema njemu može poteći samo dobro.

Eto, to su nama naše džamije; a njih grade :” oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu“. – kazao je, između ostaloga, izaslanik reisu-l-uleme Vehid-ef. Arnaut.

Današnje otvorenje džamije bio je trenutak velike radosti za sve džematlije ovoga džemata, koji su se potrudili da svi oni koji su došli na ovu svečanost, osjećaju toplinu i širinu njihovih srca, avlija i kuća, te da iz njihovog džemata ponesu najljepše uspomene.

(Tekst i foto: H.P.)