U subotu, 05. 09. 2020. godine u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, održano je četvrto finalno takmičenje u učenju Kur'ana napamet pod nazivom “Hifz Tešanj 2020”. Pokrovitelj ovog takmičenja bilo je Muftijstvo zeničko dok su organizatori bili Medžlis IZ Tešanj i Udruženje Bošnjaka “Vrijeme-Zeman” Tešanj.

Na ovom takmičenju koje se organizuje u četiri kategorije učestvovali su takmičari iz cijele Bosne i Hercegovine. Takmičenje se organizuje u dvije etape: u prvoj etapi se bira pet najboljih iz svake kategorije. Druga etapa je finalno takmičenje gdje svi finalisti osvajaju vrijedne nagrade.

U prvoj kategoriji, pet džuzeva napamet, prvo mjesto osvojio je Grizić Ahmed, učenik četvrtog razreda Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, koji je za osvojeno prvo mjesto nagrađen odlaskom na hadždž. Pored njega, finalisti iz ove kategorije su Grabus Merzuk, Hamidović Bilal, Ćoralić Safet i Kamberi Kamber koji su nagrađeni odlaskom na umru.

U drugoj kategoriji, učenju sure El-Maide napamet, prvo mjesto osvojio je Ait Idir Abdulah. Finalisti u ovoj kategoriji bili su Usame Julardžija, Gičević Abdulkerim, Abdel Monem Abdelrahman i Gičević Muhamed.

Finalisti treće kategorije koji su učili 27. džuz su prvoplasirana Beganović Merjem, Pezić Zubejr, Aganhodžić Madžid, Alić Talha i Pezić Jasir.

Zadatak takmičara u četvrtoj kategoriji bilo je učenje Amme-džuza. Prvo mjesto osvojio je Skoko Ahmed, a nagrađeni su i finalisti Beganović Zejneb, Sarajlić Muhamed, Mehanović Harun i Gičević Aiša.

U svečanom dijelu programa, tamičarima su čestitali i prisutnima se obratili mr. Jasmin Hadžikadunić, predsjednik Udruženja Bošnjaka „Vrijeme-Zeman“, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i muftija zenički hfz. dr. Mevludin Dizdarević.

Muftija Dizdarević u svom obraćanju istakao je: „Želim da vas podsjetim da mi živimo u blagoslovljenom vremenu, u vremenu u kojem su učači i hafizi Kur'ana na neki način zvijezde, mi im se divimo, mi ih poštujemo. Mi se sjećamo vremena u kojem to nije bio slučaj. Mi se sjećamo vremena u kojem je onaj ko je poučavao djecu Kur'anu završavao po zatvorima, onog vremena u kojem poučavanje Kur'an-i Kerimu nije imalo ovakvu i ovoliku društvenu satisfakciju. U kojem su naši muallimi po našim selima i mahalama doslovno krišom poučavali našu djecu Kur'an-i Kerimu. Želim da se večeras zahvalim njima prisjećajući se ajeta iz sure Nasr koja u prijevodu glasi:“ Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu, i vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze ti veličaj Gospodara svoga hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti, On je uvijek pokajanje primao.“

Takmičarska komisija bila je u sastavu: hfz. Mirnes ef. Spahić – predsjednik,  hfz. mr. Abdu-l-Aziz Drkić i hfz. dr. Fadil ef. Bektaš.