U džematu Matuzići u Doboj-Jugu, u okviru 11. manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2023” koju organizuje Vakufska direkcija u Bosni i Hercegovini, danas je svečano otvoren Centar za islamsko obrazovanje (CIOM).

Kompleks u kojem se, pored džamije, nalaze mektepske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi prateći sadržaji prostire se na oko 2.000 metara kvadratnih.

Veliki dio sredstava, osim džematlija, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt. 

Generalni sekretar ovog sekretarijata Naser El-Hamed je istakao da je današnja svečanost jedna od potvrda dobre saradnje Islamske zajednice i Države Kuvajt.

– Ta saradnja traje duži niz godina i bit će nastavljena, ako Bog da, i u narednom periodu. Danas zajedno s vama svjedočim svečanom trenutku otvaranja centra koji će služiti svrsi odgoja i obrazovanja budućih generacija. Zahvalan sam Allahu, dž.š., koji je dao priliku Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt da doprinese realizaciji projekata koji su od koristi za muslimane – rekao je El-Hamed.

Generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Države Kuvajt Naser El-Hamed

U svojstvu domaćina, prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor Centra za islamsko obrazovanje Matuzići (CIOM) Mervan Muratović koji je podsjetio na historijat nastanka ovog centra, istakavši da su ideja i početak njegove izgradnje vezani za 2008. godinu. 

– Ovaj centar je mnogo više od prostora, on je simbol naše nade i sna. Teško je nabrojati sve one koji su se vezali za ovaj centar i koji su uložili napor u ovo čemu danas svjedočimo – istakao je direktor Muratović.

Načelnik općine Doboj Jug Mirnes Tukić je poručio da je Općina uvijek na raspolaganju za projekte koji su od interesa građana i doprinose kvaliteti života. Ocijenio je da je upravo izgradnja CIOM-a jedan od takvih projekata.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj Ibrahim-ef. Halilović je kazao da je otvorenje CIOM-a posebna čast i ponos.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Doboj Ibrahim-ef. Halilović

– Ovaj projekat će osigurati optimalne uslove za razvoj vjerskog života na području Medžlisa. Vjerujem da će biti jedno od glavnih adresa susreta naših vjernika, posebno mladih ljudi. Sadržaji koje nudi mogu doprinijeti razvoju univerzalnih vrijednosti jedne zajednice, a na raspolaganju je svima nama – poručio je efendija Halilović.

Azmi Mustapha koji je CIOM osmislio u ovom izdanju je istakao kako Matuzićani trebaju biti ponosni na ovaj projekat, između ostalog i zbog njegove usmjerenosti na djecu i omladinu ovog i okolnih prostora.

– Ne mogu izraziti dovoljno zahvalnosti svima koji su nam pomogli na tom putu. Muslimani trebaju jedinstvo, poštovanje i saradnju, a uključenost u ovaj projekat svjedoči tome – rekao je Azmi Mustapha.

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović se u svom obraćanju osvrnuo na sadržaj manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”, naglasivši da je ona promocija univerzalnog dobra, ali i traženje prilike za kontinuitet tog dobra.

– Tokom manifestacije nastojimo predstaviti vakufe i opće dobro, ali i osluškivati potrebe džematlija u različitim mjestima i naseljima, onako kako su to radili naši dobri prethodnici – kazao je direktor Zajimović.

Skrenuo je pažnju na značaj upotrebljivosti objekata za mještane prostora na kojem se nalaze, čemu svjedoči i postojanje CIOM-a.

– On je već pokazao da je sagrađen u pravo vrijeme i na pravom mjestu, a ja se nadam da ćemo sa našim prijateljima uspjeti  realizovati i druge projekte koje planiramo – istakao je dr. Zajimović.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercgovini hafiz dr. Senaid Zajimović

Otvorenja objekata poput ovoga su i praktičan pokazatelj važnost zajedništva među muslimanima.

– Zato vas pozivam da budete uz naše projekte i da prevaziđemo naše međusobne razlike, jer smo potrebni jednu drugima, kao što su nam važni i potrebna naša braća iz prijateljskih država – poručio je hafiz Zajimović.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević je istakao kako je današnja svečanost rezultat kontinuiranog truda i zalaganja.

– Ovaj objekat je sanjan godinama i nastao je u snovima dobrih ljudi kao rezultat želje da ovaj kraj dodatno uljepšaju, a kvalitet vjerskog života unaprijede. Ovdje će ako Bog da biti centar duhovnosti i kulture, ne samo za Matuziće, nego i daleko šire. Ovo je biološki, ekonomski i egzistencijalno vitalan prostor – kazao je muftija Dizdarević.

Odnos prema džamiji kao prema centru vjernika u najširem smislu, podsjetio je muftija Dizdarević, treba razumijevati iz života Muhammeda, a.s.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević

– Poslanikova džamija i sve kasnije džamije su bili centri u kojima vjernici nisu zadovoljavali samo svoje duhovne potrebe, nego i sve one druge koje se tiču zajednice. U vakufskim projektima se šire duhovne, ali i kulturne, društvene i obrazovne aktivnosti i ideje. Džamija nije bijeg od svijeta, nego prostor u kojem se skuplja snaga za djelovanje u svijetu – rekao je dr. Dizdarević.

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković je poručio da centri poput ovoga simboliziraju novu epohu i iskorak u radu vakufa.

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković

– Čestitam Vakufskoj direkciji na aktivnom i uspješnom djelovanju na polju restauracije i čuvanja starih vakufa, ali i gradnji novih. Vakufi su najznačajnije materijalno dobro naše zajednice, oni imaju odgojnu, obrazovnu, materijalnu i ekonomsku dimenziju – kazao je dr. Ljevaković.

Istakao je da cijela Islamska zajednica može biti ponosna na ovaj centar.

– Ponosni smo na njegove mogućnosti i sadržaje koje nudi djeci, omladini, ali i svim drugim korisnicima. Inspirisani kur'anskim i hadiskim porukama o udjeljivanju, naši vjernici i prijatelji su odvajali od svog imetka kako bi doprinijeli razvoju ovog i drugih vakufa – istakao je zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Stavljanje u funkciju ovog centra veliki je događaj za lokalnu zajednicu, ali i Islamsku zajednicu u cjelini, čemu je svjedoči veliki broj onih koji su prisustvovali današnjoj svečanosti 

(MINA)