U utorak 09. maja 2023. godine, učenici iz Makedonije iz škole Zef Lush Marku zajedno sa učenicima Medicinske škole u Zenici posjetili su muftiju zeničkog i Muftijstvo zeničko.

U pratnji učenika bile su profesorice Baručija Mersiha i Bjelić Amra iz Zenice, i Giljman Osmani-Musliji i Ajten Đaferi iz Makedonije.

Tom prilikom, muftija je učenike upoznao sa organizacionom strukturom Muftijstva, te najvažnijim aktivnostima i projektima koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog. Muftija je posebno istakao značaj obrazovanja, te predstavio aktivnosti koje Islamska zajednica u BiH provodi na tom polju.

U razgovoru sa muftijom, prisutni su kazali da je posjeta učenika iz Makedonije dio projekta RYCO Superschools, gdje se škole zemalja Zapadnog Balkana druže i razmjenjuju zajednička iskustva. RYCO Superschools je program za školske razmjene na Zapadnom Balkanu s ciljem podrške procesima izgradnje mira i pomirenja te interkulturalnog učenja i dijaloga među školama, učenicima i njihovim zajednicama. 

Program je dio višedonatorskog projekta “Program školske razmjene zapadnog Balkana” koji sufinanciraju Europska unija i njemačko Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ), a provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno s Regionalnim uredom za suradnju mladih (RYCO).