Muftijstvo zeničko sa pažnjom je pratilo dešavanja u proteklim danima oko medijskih napisa u vezi sa postupanjem sa kurbanskim mesom pojedinih ustanova na području Zenice, iako se ne radi o mesu koje je donirano od strane Islamske zajednice. Za konačno opredjeljenje, pored medijskih napisa, iščekujemo i izvještaje nadležnih državnih organa, a Medžlis Islamske zajednice Zenica, odgovarajući na upite medija u vezi postupanja sa kurbanskim mesom, kao nadležni Medžlis, uputio je saopćenje koje su pojedini mediji već objavili, a koje prenosimo integralno:

‘’Medžlis Islamske zajednice Zenica na vrijeme je izvršio sve pripreme kako bi odgovorno, stručno i kvalitetno organizirao aktivnosti za Kurban-bajram, posebno za klanje kurbana i akciju prikupljanja  kurbanskih kožica.

Data su  određena uputstva da svi oni koji će klati kurbane trebaju  obavezno pribaviti veterinarski nalaz o zdravstvenom stanju stoke koja je određena za kurban.

Također, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo – Institut za zdravlje i sigurnost  hrane ZE-DO Kantona, u sve džemate i institucije koje primaju kurbansko meso distribuiran je edukativni materijal o načinima postupanja sa kurbanskim mesom, kožicama i pravilnim načinom skladištenja i zbrinjavanja istih.

Podsjećamo, kurban je ibadet, izraz naše pokornosti dragom Bogu i Njemu ugodno djelo. Kao i kod drugih ibadeta, poput namaza, posta i sl., tako i prilikom klanja kurbana moramo povesti računa o formi, tj. načinu kako obavljamo to klanje i šta činimo sa životinjom, mesom, kožom i nastalim otpadom nakon klanja, kako ne bismo zbog pogrešnog postupanja izgubili bereket i vrijednost kurbana, ali i našeg ibadeta.

Kako su dani Kurban-bajrama u ljetnim danima, kada su temperature  izrazito visoke, svi akteri, pojedinačno (džematlija-građanin) ili institucionalno  (Rijaset, Medrese, obrazovne institucije Islamske zajednice u BiH) moraju biti pažljivi u postupanju sa mesom i kurbanskim kožama, kako ne bi došlo do njihovog propadanja.

U Zenici već nekoliko godina nema organiziranog prikupljanja kurbanskog mesa putem Medžlisa Islamske zajednice Zenica, već je to vršeno od strane pojedinačnih donatora, tako da ne možemo komentirati slučaj iz ”Doma za stara lica” Zenica.

Svako postupanje sa kurbanskim mesom koje ugrožava ibadetsku dimenziju kurbana narušava integritet kurbana kao bogougodnog djela, te je sa stanovišta islamskih propisa neprihvatljivo. To je poruka koja se šalje ljudima – donatorima. Stoga nam se kao vjernicima-džematlijama, građanima i institucijama koje primaju kurbansko meso, stavlja u amanet i obavezu, da postupamo odgovorno i po normama koje je uspostavio šerijat.”