U subotu, 12. novembra 2022. godine, u Čaršijskoj džamiji u Zenici upriličena je promocija novog hafiza Časnog Kur'ana na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, te je proučena hafiska dova Adnanu Imamoviću.

U prisustvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiza Mirnes-ef. Spahića, muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića, hafiza zeničkog medžlisa, imama, rodbine i prijatelja, uvodnim riječima se obratio moderator hafiske dove koji je predstavio biografiju novog hafiza. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub-ef. Salkica je prisutnima izrazio dobrodošlicu na šesdesetu hafisku dovu koju organizuje Medžlis Zenica te je istakao činjenicu da Škola hifza koja djeluje u okviru medžlisa postiže zapažene rezultate čime Zenica postaje prepoznatljiva po hifzu i broju novih hafiza, a zašto posebne zasluge pridadaju i muhaffizu i voditelju Škole hfz. dr. Safet ef. Husejnoviću.

U nastavku svečanosti, hafizi – imami zeničkog medžlisa su učili ajete Časnog Kur'ana a potom se prisutnima obratio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević koji je čestitao medžlisu, Školi hifza, novom hafizu i njegovoj porodici ovu radost, te je poručio: „Kur'an je lijek za dušu, on nas hrani i daje nam energiju. Kur'an nam daje putokaz i smjer onda kada sve oluje nadođu. S toga smo mi u Islamskoj zajednici obradovani kada se dešavaju svečanosti hafiskih dova. Obradovani smo kada svjedočimo dovi jednom mladom i obrazovanom čovjeku koji je učitao Kur'an u svoj život i svakodnevno trajanje, i Kur'an će kao takav kroz njegovo djelovanje nastaviti da svijetli na ovom svijetu.”

Učenjem kratkih sura predstavio se i novi hafiz Adnan Imamović, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz dr. Safet ef. Husejnović.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je hafiz Mirnes ef. Spahić. Hafiz Spahić je u svom obraćanju istakao: “Zenica je prepoznatljiva po hafizima, ulemi, po Školi Kur'ana i po mektekskoj pouci. Ovi pokazatelji, a još jedan od njih je da je ovo šezdeseta hafiska dova u Zenici, nam svjedoče da se uz rijeku Bosnu živi i radi za islam.”

“Allah, dž.š., garantuje čuvanje Kur'ani-Kerima do Sudnjeg dana. A mi bi trebali da se brinemo o tome koliko Kur'ana ima u našem životu, među našim porodicama. Za Kur'an u cjelini brine se vrhovni hafiz – Allah Uzvišeni, jer je jedno od njegovih imena Hafiz – On je čuvar svega. Na nama je da svoj život uskladimo što je više moguće u skladu sa Kur'anom” – poručio je hafiz Spahić te je u ime reisul-uleme čestitao hafizu, njegovoj porodici i Islamskoj zajednici.

Hafiz Adnan Imamović je rođen 1992. godine u Zenici. Završio je srednju Medicinsku školu a 2017. godine je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Svoj profesionalni angažman je nastavio kao profesor u Medicinskoj školi u Zenici te kao doktor – stomatolog u privatnoj praksi. Učenje hifza je započeo kao student a učenje je intenzivirao kroz Školu hifza kod hfz. dr. Safet ef. Husejnovića. Hifz je polagao pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 15. do 20. oktobra 2022. godine i time stekao zvanje Hafiza Časnog Kur'ana.