Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Žepče večeras je nakon jacija-namaza dodijelio stipendije učenicima i studentima u vrijednosti od oko 36.000 KM.

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda za stipendiranje učenika i studenata koji pri ovom medžlisu djeluje od 1999. godine. Iako se radi o jednom od manjih medžlisa Islamske zajednice, do sada je podijeljeno oko pola miliona KM.

Osnovni doprinos ovom fondu su sergije koje se organizuju svakog drugog petka u mjesecu. Pored toga, fond pomažu i drugi vakifi i donatori koji izdvajaju sredstva za ove potrebe.

Glavni imam MIZ Žepče Džafer-ef. Gračić je poručio kako ova aktivnost svjedoči činjenici da djelo koje se čini sa iskrenom i dobrom namjerom ima svoj kontinuitet, te da može biti motivacija drugim dobrim djelima.

– Jučer nas je prije džuma-namaza posjetila naša bivša stipendistica prije, te izrazila želju da ona, kao danas zaposlena osoba stipendira jednog studenta. Ovo je događaj koji svjedoči motivacijsku svrhu našeg večerašnjeg događaja – kazao je glavni imam.

Glavni imam Medžlisa IZ Žepče Džafer-ef. Gračić

Na tragu pomenutog događaja, namjera je da se u budućnosti radi na umrežavanju svih nekadašnjih stipendista ovog fonda.

– Planiramo u narednom periodu napraviti umrežavanje naših bivših stipendista, kako bi se oni međusobno pomagali, jer neki od njih danas obnašaju značajne društvene funkcije. Oni, uz međusobno pomaganje i razmjenu iskustava, imaju kapacitet da ojačaju ovaj fond – zaključio je efendija Gračić.

Dodjeli je prisustvovao i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević koji je prilikom obraćanja stipendistima govorio o društvenoj odgovornosti, te značaju obrazovanog pojedinca unutar jedne zajednice.

– Večeras svjedočimo velikoj pohvali znanju. Gospodar nam je dao najljepši oblik, najljepšu japiju; a naša je dužnost da tu japiju oplemenjujemo znanjem. Jednom se poslovicom preporučuje da se do sedme godine sa djetetom treba igrati, narednih sedam godina treba ga podučavati, narednih sedam godina treba se družiti s njim, a nakon toga ga pustiti da bude samostalno. Vi ste, otprilike, u ovoj fazi kada se s vama družimo, a vjerujem da ćete u periodu vaše samostalnosti biti dostojni nosioci vrijednosti koje usvajate tokom ovih druženja – poručio je muftija Dizdarević.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević

Uz osvrt na njegovanje osjećaja zahvalnosti, muftija je stipendistima skrenuo pažnju na poseban vid razumijevanja međuljudskih odnosa.  

– Važno je da svijet razumijevamo na način da nam niko ništa nije dužan učiniti od dobra, niti nam pomoći. Ukoliko tako pristupamo svijetu, bit ćemo zahvalni za svako dobro koje nam se učini. Ukoliko ne pristupamo tako, smatrati ćemo da nam se dobro koje nam neko učini podrazumijeva – savjetom je muftija Dizdarević zaključio svoje obraćanje.

Na konkurs za dodjelu ove stipendije se prijavljuju učenici i studenti sa područja MIZ Žepče, a osnovni uslov koji trebaju ispunjavati je odličan ili vrlo dobar školski i studijski uspjeh.

Jedna od dobitnica stipendije je i Ajla Mehić, studentica Ekonomskog fakulteta u Zenici koja je u razgovoru za Media centar IZ u Bosni i Hercegovini iskazala riječi zahvalnosti Medžlisu, poručivši kako je posebna čast i odgovornost biti stipendista ovog fonda.

– Već petu godinu sam stipendista Medžlisa Žepče. Mislim da ova stipendija studentima i školarcima značajno pomaže na obrazovnom putu i daje dobar vjetar u leđa prilikom rada na ostvarivanju vlastitih ciljeva – kazala je Mehić.

Od 2014. godine, Medžlis dodjeljuje i posebnu stipendiju dvostrukog iznosa, pod nazivom “Abdulvehab Ilhamija”, za studente sa najboljim prosjekom ocjena.

Tu je stipendiju ove godine dobio Mirad Fišić, student Pravnog fakulteta koji je za Media centar IZ u Bosni i Hercegovini kazao kako ona predstavlja uvažavanje studentskog truda, ali i praktičnu pomoć tokom studija.

– Jednom studentu je pohađanje fakulteta velika stvar. Uz sve obaveze koje student ima, treba brinuti i o troškovima školarine. Kada Islamska zajednica prepozna trud grupe studenata, to je dobra motivacija za studij, ali i volontiranje unutar društva. Stipendija ima finansijski aspekt, potom i odgojni, jer pokreće stipendiste da pomažu drugima onako kako se pomagalo njima. Ima i emotivni aspekt, jer je pojedinac obradovan onda kada neko prepozna njegov trud –  kazao je Fišić.

Stipendiju je ove godine dobilo 26 studenata i 37 srednjoškolaca, dok je od samog uspostavljanja njom obradovano više stotina aplikanata.

(Preporod.info)