U subotu,  1. februara 2020. godine u Hamzibegovoj džamiji (Medžlis IZ-e Tešanj), održana je hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog promoviran najmlađi tešanjski hafiz Mustafa Sinanović.

U prisustvu zamjenika reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajića, izaslanika muftije zeničkog mr. Jakub ef. Salkice, predsjednika IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudina Kruške, općinskog načelnika mr. Suada Huskića  12 hafiza (Kur’an su učili hafizi: Salem ef. Aletić, mr. Nermin ef. Ibrahimović,  mr. Almir ef. Hadžić, Anes ef. Mulić, Almir ef. Salkanović prof., Hamdo Solo, Rasim Ibrahimkadić, Abdulah Haušić, Miralem Mahmutović, Sabit ef. Šiljić i Arif Omanović), rodbine, prijatelja, kolega iz medrese i velikog broja vjernika, dobrodošlicu na početku programa poželio je glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i prisutnima predstavio hafiza i muhafiza.  

U toku programa prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj i izaslanik muftije zeničkog ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu, te odnosu prema Muhammedu a.s. i roditeljima uz poruke izaslanika muftije: “Učite Kur’an i poštujte roditelje”.

U ime direktora hafiza dr. Mensur ef. Malkića i kolektiva  Gazi Husrev-begove medresu u Sarajevu čestitke je uputio hafiz Vedad Jupić, profesor matematike u medresi te prisutne upoznao sa Odlukom nastavničkog vijeća medrese da gavnom imamu Medžlisa IZ-e Tešanj dodijeli zahvalnicu za doprinos u radu i afirmaciji medrese.

Nakon učenja kratkih sura hafiza Mustafe, dovu je proučio muhafiz hafiz Ahmed ef. Bukvić imam Hamzibegove džamije u Tešnju i voditelj tešanjske škole Kur’ana kome j hafiz Mustafa 7 (sedmi) kandidat koga izvodi u časno zvanje hafiza Kur’ana.

Diplomu hafizu uručio je zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić čestitajući  hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, Medžlisu IZ-e Tešanj i Muftijstvu Zeničkom i ističući da je Tešanj sredina u kojoj se u kontinuitetu najviše prikupi sredstava zekata i sadekatu-l-fitra kao i da su prihodi sergija i dobrovoljnih priloga za pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna sa ovog područja najizdašniji. 

Govoreći o fadiletima učenje Kur’ana zamjenik je podsjetio na hadise Allahova Poslanika a.s.: ”Odgajajte svoju djecu, u znaku ova tri svojstva: da vole Poslanika, da vole njegovu porodicu, i da uče Kur'an…”  ”Najbolji je među vama onaj koji nauči Kur'an i druge podučava Kur'anu.”  I naveo da je prvi hafiz Poslanik a.s. koga je podučavao melek Džibril, a on odmah podučavao svoje ashabe.

“Iz života našeg hafiza Mustafe vidi se da je imao čestite roditelje koji su izabrali pravi put, a on nastavio tim putem kome je Mumammed a.s. najbolji životni primjer” naveo je zamjenik i poručio: “  Ako hoćete da u životu budete sretni, da vam Allah dž.š. pruži svoju ljubav, ako hoćete da vas drugi vole i da vi druge volite klanjajte redovno namaz. Tamo gdje je namaz, tamo je sigurnost, tamo je ljubav, tamo je Allahova dž.š. pažnja, tamo je ono što Allah dž.š. najviše može da daruje čovjeku-vjerniku. Ve kiraetul Kur’an, i kad god možete, kad ste sami i u društvu, prije nego što ćete spavati i kad ustanete proučite nešto iz Kur’ana. To su dvije stvari koje će vas i vašu sredinu sačuvati na ovim prostorima.” 

A potom je, uz tekbire prisutnih, uručio diplomu hafizu Mustafi i zahvalnicu Gazi Husrev-begove medrese glavnom imamu mr. Fuad ef. Omerbašiću.

Dovu su organizirali Medžlis IZ-e Tešanj i džemat Hamzibegove džamije.

Mustafa Sinanović je sin hadži Nurije i hadži Tehvide,  rođen u Tešnju 22. 05. 2003.

Osnovnu školu je završio u Tešnju, a sada je redovan i odličan učenik 2 razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. 

Pobjednik je takmičenja u hifzu Kur'ana Časnog u kategoriji polaznika mektepske nastave (30 džuz) na takmičenju u Tešnju 2018.godine i treće plasirani na takmičenju polaznika mektepske nastave iz kiraeta na nivou  Rijaseta 2018.godine.

Od 1. oktobra 2018. godine do 31.12.2019. godine proučio je hifz pred muhafizom hafizom Ahmed ef. Bukvićem prof. 

Pred komisijom Islamske zajednice u Sarajevu u sastavu: hafiz Ismet ef. Spahić, hafiz Said ef. Halilović, hafiz dr. Mensur ef. Malkić i hafiz Haso ef. Popara uspješno je položio hifz za deset dana učeći po tri džuza dnevno od 06. do 15. januara 2020.

Hafiz Mustafa  je 23. poslijaratni tešanjski hafiz.

www.miztesanj.ba