U četvrtak 25. aprila 2019. godine u Zenici je organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade ‘’Muderris Derviš ef. Spahić’’ Nesib ef. Spahiću, 95-godišnjem imamu u penziji.

Priznanje i nagradu ”Muderris Derviš ef. Spahić” ustanovio je muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović. Priznanje i nagrada dodjeljuju se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim alimima, muftijama, glavnim imamima, imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

Hadži Nesib ef. Spahić rođen je 25. augusta 1924. godine u Travniku. Sin je Muderrisa Derviš ef. Spahića i jedan od prvih đaka koji je pohađao u to vrijeme tek reformirani mekteb koji se tada zvao ‘’Muška mektebi ibtidaijja u Travniku’’, gdje je Derviš ef. bio upravnik i prvi muallim. U Pojskama nastavlja svoje školovanje gdje je pred ocem Derviš ef. u Pojščanskoj medresi završio svoje školovanje. Nesib ef. je jedan od trojice učenika ove Medrese, uz Derviša Zlatića i Nezira Dizdarevića, koji su uspjeli završiti svih osam razreda i dobiti diploma prije zatvaranja Medrese. U šestom razredu Nesib ef. postaje prvi pomoćnik – asistent Derviš ef., koji je bio zadužen za praćenje nastave i nadzor aktivnosti vezanih za učenike.

Još u toku svog školovanja u Medresi 1944. godine Nesib ef. biva imenovan za imama džamije u Pojskama. Ovaj posao Nesib ef. obavlja sve do penzionisanja 1989. godine.

Nesib ef. bio je ugledan imam i muallim pred kojim je stotine učenika završilo hatmu i podučeno islamu.

Danas, već u poodmakloj dobi, u relativno dobrom zdravlju i okružen sinovima i brojnom unučadi živi u porodičnoj kući u Pojskama.

Priznanje i nagradu Nesib ef. Spahiću uručio je muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović, a svečanoj dodjeli prisustvovali su i Nesib ef. sinovi Fadil, Kasim i Osman, te Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.