U četvrtak, 7. jula 2022. godine, muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević u svom uredu u Zenici primio je premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona gosp. Mirnesa Bašića, ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof. dr. Spahiju Kozlića i ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije gosp. Arnela Isaka.

Nakon sastanka u Muftijstvu, muftija Dizdarević zajedno sa glavnim imamom Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub-ef. Salkicom, projektantima i izvođačem radova upoznao je premijera i ministre sa dosadašnjim radovima na Islamskom centru naglasivši da radovi teku predviđenom dinamikom i da se uskoro očekuje završetak radova.

Nakon obilaska samoga Islamskog centra, premijer Bašić kazao je da Islamski centar još ljepše izgleda uživo nego na slikama.

Muftija Dizdarević naglasio je da je Islamski centar poklon Islamske zajednice ovom gradu, s obzirom da će sadržaji koji su predviđeni (biblioteka, vrtić i drugi kulturno-obrazovni sadržaji) imati svoju općedruštveni značaj.

Na tom tragu premijer je iskazao spremnost kantonalne vlade za podršku ovakvom grandioznom projektu na način odobravanja značajnih sredstava za završetak i opremanje objekta.

– Ako je kuvajtska vlada mogla opredijeliti tolika sredstva, mi u vladi smatramo da i mi treba da budemo dio ovako velikog projekta. Islamski centar se nalazi u blizini sjedišta kantonalne vlade i značajan je ukras i doprinos ovome gradu i kantonu, što su dodatni razlozi da se podrži ovakav projekat, istakao je premijer Bašić.