Jučer, 25. jula 2020. godine svečano je otvoren mesdžid „Begovina“ u džematu Begov Han, medžlis IZ Žepče. Svečani program je započeo u 12 sati učenjem odlomaka iz Kur'ana ispred novosagrađenog mesdžida ali je zbog kiše i grmljavine program nastavljen unutar mesdžida.

Nakon svečanog presijecanja vrpce, koju su presjekli izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, direktor Crvenog polumjeseca UAE u BiH gosp. Mahmoud Aly, i član građevinskog odbora i džematlija džemata Mehmed Zvekić – Meša, mesdžid je otvorio gosp. Mahmoud Aly.

Nakon obraćanja glavnog imama medžlisa IZ Žepče Džafer ef. Gračića, predsjednika građevinskog odbora za izgradnju mesdžida Nezima Bećirevića i direktora Crvenog polumjeseca UAE u BiH gosp. Mahmouda Aliya, vjernicima se prigodnom besjedom obratio i muftija Dizdarević.

Muftija Dizdarević je između ostalog istakao: „Danas je za medžlis Žepče, za džemat Begov Han, za Muftijstvo zeničko i za čitavu Islamsku zajednicu, značajan dan. Ovo je prvo otvorenje jednog vjerskog objekta nakon pandemije corona virusa. Mnogi drugi objekti su već u pripremi, hvala Allahu dž.š. Islamska zajednica u BiH u međuvremenu je obogaćena za mnoge velike projekte koji čekaju svoje otvorenje, ali je nas Allah dž.š. počastio da mi danas, ovdje u ovim mubarek danima otvorimo ovaj zaista predivan mesdžid.“

U izgradnju ovog mesdžida, utrošeno je 385 hiljada KM a pomoć pri izgradnji ovog objekta pored domaćih privrednika i džamatlija pružio je i Crveni polumjesec UAE u BiH.

U prilogu možete pogledati dio muftijine besjede na otvorenju mesdžida u Begovom Hanu (VIDEO)