U utorak 21. aprila 2020. godine, u Maglaju je održana 6. redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja, kojom je predsjedavao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali: dekan IPF u Zenici, glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrane su sljedeće tačke dnevnog reda: mektebska nastava u 2019/20. mektebskoj godini, nastavni predmet Islamska  vjeronauka u školskoj 2019/20. godini, pripreme za ramazan 1441. h.g., obilježavanje 7. Maja – Dana džamija,  kao i druga aktualna pitanja.

Središnja tema ove sjednice Savjeta Muftijstva zeničkog bila je pripreme za ramazan 1441. h. g. U tom smislu donešeni su zaključci koji tretiraju pitanja organiziranja ramazanskih aktivnosti u vanrednim okolnostima, a u skladu sa Uputstvom Rijaseta IZ u BiH i preporukama nadležnih državnih organa. Između ostaloga, zaključeno je da će se prilikom organiziranja namaza u džamijama voditi računa o poštivanju ograničenja koje je definirao nadležni državni organ, odnosno poštivanju zabrane kretanja u određeno vrijeme i za određenu životnu dob, kao i da broj klanjača ne smije prelaziti dozvoljeni broj okupljanja. Također, sve ostale ramazanske aktivnosti bit će usklađene sa okolnostima koje su posljedica mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.