U Prečkoj džamiji, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, u džematu Žepče, u noći 15. aprila 2023. godine, 25. noći mjeseca ramazana 1444. godine, iza teravih-namaza, proučen je tradicionalni mevlud u povodu Lejletul-kadra. U ovoj džamiji je to tradicija duga preko 30 godina.

Ovaj mevlud priredila su djeca rahm. Skenderović Muharema i rahm. Zekije, kćerka Ermina i sin Nermin sa svojim porodicama.

Kratak uvod u program napravio je mr. Benjamin-ef. Hodžić, imam džemata, u kome je posebno izrazio dobrodošlicu muftiji, ali je iskoristio priliku i da se zahvali džematlijama za trud i napor oko rekonstrukcije ove džamije, koja je u toku.

Mevludski program izveli su polaznici mekteba Žepče, imami i teravih-imami džemata Žepče, a predavač na mevludu bio je upravo muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević ovom prilikom govorio je o vrijednostima noći Kadra, ali i o današnjoj našoj realnosti, te životnim iskušenjima kroz koje prolazimo u svjetlu univerzalnih poruka Kur’ana Časnog i hadisa Poslanika Muhammeda a.s. Govorio je i o ibadetima, a posebno osvrnuvši se na porodicu, i majku, odnosno položaj i vrijednosti žene u porodici. Nemjerljiv je njihov doprinos ramazanskoj atmosferi i ramazanskom ugođaju.

(www.medzlis-zepce.info)