U nedjelju, 18. juna 2023. godine u Domu kulture u Žepču, upriličena je svečanost promocije novih učača Kur'ana. Ovu jedinstvenu svečanost Medžlis Islamske zajednice Žepče održava već trinaest godina, a promocija je upriličena za 104 nova učača Kur'ana.

Pred prepunom salom Doma, program je počeo učenjem Kur'ana Časnog i zajedničkim tekbirom. Kur'anske ajete proučila je polaznica mekteba Begov Han, Emela Mujčinović.

Ove mektebske godine, za najuspješnijeg muallima proglašen je mr. Benjamin-ef. Hodžić, imam džemata Žepče, a najboljim polaznikom mekteba proglašena je Medina Memčić iz mekteba Begov Han.

Priznanje i nagradu najuspješnijem muallimu uručio je muftija zenički, hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a najboljem polazniku mekteba nagradu i priznanje uručio je glavni imam Džafer ef. Gračić.

Vrhunac manifestacije bio je zajedničko izgovaranje svečane izjave novih učača Kur'ana, a nakon prigodnih obraćanja uručeni su i prigodni pokloni za sve polaznike.

Muftija Dizdarević u svom obraćanju je istakao: “Najvažnija stvar je biti čovjek, ali da bi bio čovjek moraš znati svoje mjesto u toj kosmičkoj hijararhiji. Biti vjernik, biti musliman znači znati ko i zašto te stvorio. Sama spoznaja Allaha dž.š. kao autoriteta i Stvoritelja neminovno povlači poštivanje i svih drugih autoriteta.”

Nakon obraćanja, uslijedila je dova, koju je pročitala i proučila ovogodišnja najbolja učenica mekteba Medina Memčić, čime je program i završen.