Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je objavila prvu verziju mobilne aplikacije islam.ba za android i iOS uređaje.

Riječ je o aplikaciji interaktivne platforme za vjeru i obrazovanje islam.ba na istoimenoj internetskoj adresi, koja promovira ispravno razumijevanje islama, shodno tumačenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i osigurava vjersko obrazovanje i odgoj muslimana različitih generacija.

Android aplikaciju možete preuzeti ovdje, a iOS aplikaciju ovdje.

Kreirajući novi sadržaj, ali i promovirajući bogato naslijeđe bosanskohercegovačkih učenjaka, islam.ba će nastojati djelovati kao najveća internetska baza odgojno-obrazovnog vjerskog sadržaja na bosanskom jeziku.

Shodno planiranom razvoju u narednim mjesecima dodatna vrijednost islam.ba bit će i interakcija s javnošću, odnosno korisnicima u domovini i širom svijeta. Omogućavat će odgovore na pitanja iz oblasti vjere, servisne informacije o vjerskim aktivnostima te lično usavršavanje kroz pohađanje samostalnih i interaktivnih kurseva iz različitih vjerskih oblasti.

Pored novih autorskih članaka Islam.ba će biti objedinjujuća baza knjiga i odabranog vjerskog sadržaja koji postoji kao bogata pisana građa pri Islamskoj zajednici u BiH: članci u Takvimu, Islamskoj misli, Preporodu…, a putem stranice, aplikacije i društvenih mreža ponudit će korisnicima: Kur'an s arapskim tekstom, prijevodima i tefsirom, video i audio sadržaj dostupan u različitim formatima, enciklopediju odabranih hadisa, najveću bazu fetvi, lično usavršavanje kroz pohađanje samostalnih i interaktivnih kurseva.

U segmentu ilmihala razvit će se koncept osnovnog vjerskog obrazovanja u tekstualnoj, grafičkoj, video i audio formi s detaljnim uputstvima, arapskim tekstom, transkripcijom i prijevodom.

Islam.ba je namijenjena svima koji se zanimaju islamskim temama i istraživanjem islama, a sadržajima će olakšati misiju uposlenika Islamske zajednice, studentima i drugima.

Interaktivnu platformu za odgoj i obrazovanje islam.ba uređuje redakcija koju je imenovao Rijaset IZ na prijedlog Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovim putem Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH izražava zahvalnost reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću koji je podržao ovaj projekat te svim volonterima, članovima Mreže mladih i drugima koji su doprinijeli i još uvijek doprinose razvoju platforme.