Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog povodom Kurban-bajrama održana je u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević je vjernicima naglasio da Kurban-bajram u sebi ima obred koji je najznačajniji za vjernički život – hadždž.

“To je jedini obred koji pored vremena podrazumijeva i konkretno mjesto. Svaki obred ima vrijeme i mjesto kada se vrši. Svi obredi imaju vrijeme, ali se mogu obaviti bilo gdje osim hadždž. Čovjek namaz može obaviti bilo gdje, ali tavaf samo kod Ka'be te sajj između Saffe i Merve. Hadždž je Arefat i težak je, te je Allah odredio velike nagrade za primljeni hadždž, da se čovjek s hadždža vraća čist od grijeha, kao da je tek rođen”, kazao je muftija Dizdarević.

Dodao je da je Ka'ba je duhovno, historijsko i geografsko određenje koje muslimane uvezuje u jedno bez obzira na podjele i razlike.

“Nema naroda koji nema svoju kiblu. Ako nema cilja čovjek postaje poput muhe”, dodao je muftija Dizdarević.

Kazao je i da se temelji ljudske vrijednosti, iskrenosti i pravde se potiskuju te da među ljudima bujaju mržnja i laž.

“Šta god mislili o sebi, usudio bi se da kažem da se među nas uvukla opasna mržnja koja razara porodice i uništava prijateljstva. Brakovi sve više pucaju kao ledenice. Djeca roditelje doživljavaju kao bankomate, a roditelji djecu kao teret. Dobro je navika kao i zlo. To je način na koji gledaš svijet i određuješ vlastito djelovanje. Nadvladajmo vlastitu zavist i podržimo jedni druge. Kada ostvarimo uspjeh pohvalimo jedni druge i zahvalimo se na pomoći. Time ćemo uljepšati vlastiti život i olakšati život drugih”, dodaje muftija Dizdarević.

Na kraju je naglasio da svaki Bajram vjernici stanu u saf, jedan pored drugog, rame uz rame i tako na svim vremenskim meridijanima.

“Tako se povezujemo i horizontalno i vertikalno i ostvarujemo najjaču vezu na jednoj ideji”, zaključio je muftija zenički te svim vjernicima čestitao Kurban-bajram.

Centralnu bajramsku svečanost uživo prenosila je RTV Zenica, a snimak možete pogledati preko linka: https://fb.watch/e8WtkzE-aK/