U Zenici dodijeljeno 100 stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, u petak 05. jula 2019. godine, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević prisustvovao je svečanoj ceremoniji dodjele 100 stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za region centralne BiH.

Iz Fonda, koji je osnovan na inicijativu BBI banke i filantropa Sheikh Saleh Abdullah Kamela, osnivača i predsjedavajućeg „AlBaraka“ finansijske i poslovne grupacije, odabranim stipendistima se mjesečno isplaćuju sredstva u iznosu 100$ tokom 12 mjeseci.

Stipendije su namijenjene učenicima osnovnih ili srednjih škola odnosno redovnim studentima, državljanima BiH, bez jednog ili oba roditelja, ocjenjujući postignuti uspjeh u školovanju, te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status članova domaćinstva.

Islamska zajednica u BiH jedan je od partnera BBI banke u ovom projektu, zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje i nauku FBiH, Rektoratom Univerziteta u Sarajevu, te Asocijacijom Fatma. 

Muftija zenički održao hutbu u Čaršijskoj džamiji u Zenici

Nakon dodjele stipendija u prostorijama hotela „Zenica“ u Zenici, muftija Dizdarević održao je hutbu i klanjao džuma-namaz u Čaršijskoj džamiji u Zenici, a povodom obilježavanja 24. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju.

Jedinstvenu hutbu koja je pročitana u svim džamijama i džematima u BiH i bošnjačkoj dijaspori govorio je danas reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.