U subotu 03. aprila 2021. godine, u Ensar džamiji u džematu Babina Rijeka, Medžlis IZ Zenica, upriličena je hafiska dova mladoj hafizi Belkisi Murtić. Hafiza Belkisa kćerka je zeničkog imama Safet ef. Murtića.

Hafiska dova upriličena je u prisustvu izaslanika reisu-l-uleme IZ u BiH, kurra hafiza, prof. dr. Dževada Šošića, muftije zeničkog hafiza dr. Mevludina ef. Dizdarevića, glavnog imama Medžlisa IZ Zenica mr. Jakuba ef. Salkice, zeničkih hafiza, džematlija i prijatelja porodice Murtić.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio glavni imam, mr. Jakub ef. Salkica koji je izrazio dobrodošlicu, te istakao da je ovo sedma hafiska dova u posljednjih šest mjeseci, a ukupno 54. dova u nizu na području ovog medžlisa.

Nakon obraćanja glavnog imama vjernicima se obratio muftija Dizdarević koji je u svom obraćanju naglasio da Islamska zajednica danas promovira još jedan plod, još jedan izdanak svojih obrazovnih institucija i odgojno-obrazovnog procesa koji se stoljećima razvija u okvirima Islamske zajednice.

Prisutni hafizi proučili su kraće odlomke iz Kur’ana, a potom je hafiza Belkisa proučila posljednje sure iz Kur’ana, dok je dovu proučio njen muhafiz hfz. mr. Maid ef. Ibrahimović.

U ime reisul-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu mladoj hafizi uručio je kurra hafiz, prof. dr. Dževad Šošić, čestitajući njoj, njenom muhafizu, Medžlisu i Muftijstvu.

Hafiza Belkisa Murtić, rođena je 21. 10. 1990. godine u Zenici, od oca Safeta i majke Ismete. Svršenica je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Po zanimanju je diplomirani socijalni pedagog. Trenutno je na masater studiju socijalne pedagogije na IPF-u u Zenici.

Ljubav prema učenju Kur'ana se javila još od ranog djetinjstva. Mekteb je pohađala kod svog oca Safet efendije, u džematu Gradišće. U medresi je bila uključena u sekciju hifza, a aktivno se učenju posvetila u februaru prošle godine.

Hifz je počela učiti pred svojim ocem Safet ef., a nastavila učiti i pripremati za polaganje hifza pred muhaffizom hafizom mr. Maid ef. Ibrahimovićem.

Pred komisijom hifz je položila u periodu od 20. februara do 06. marta 2021. godine.