Povodeći se nastojanjem aktivnijeg uključivanja žena u vjerske i društvene aktivnosti, imajući u vidu hadise Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s.: “Ne zabranjujte ženama da odlaze u džamije” (Muslim) i “Ako vas žene pitaju za dopuštenje da odu u džamiju, ne zabranjujte im” (Buhari), Savjet Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja na posljednjoj sjednici donio je Odluku da se na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog omogući klanjanje džuma-namaza za žene.

Kategoričko isključivanje žene iz ovog zajedničkog, vjersko-naučnog, socijalno-društvenog događaja, nema relevantnu religijsku argumentaciju. Iako ženama nije obavezno prisustvovati i klanjati džumu, u prisustvu žene džuma-namazu možemo pronaći brojne benefite, poput zbližavanja sa svojom zajednicom (džematom) – što može rezultirati produktivnim idejama, klanjanje u džematu koje je 27 puta vrednije od klanjanja kod kuće, slušanje hutbe i usvajanje novih informacija i samim tim širenje znanja i jačanje imana, itd. Uostalom, praksa u vrijeme Poslanika Muhammeda, a.s., bila je da žene zajedno s njim u džematu klanjaju džuma-namaz.

Posebno važnim smatramo prisustvo žena na džumama u povratničkim i manjim džematima, gdje džumu obavlja manji broj vjernika.

S tim u vezi, obavještavamo muslimanke na području Muftiluka zeničkog da će klanjanje džuma-namaza za žene biti organizirano u svim medžlisima Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, u sljedećim džamijama:

  • MIZ Zenica: Bijela džamija u Novom Radakovu
  • MIZ Žepče: Džamije u džematima Vitlaci, Gornja Golubinja i Jastrebac
  • MIZ Zavidovići: Džamija gradskog džemata Lijeva obala
  • MIZ Maglaj: Gradska Vali Recep Yazicioglu džamija
  • MIZ Tešanj: Džamija u džematu Šije – Gornje Polje
  • MIZ Doboj: Gradska džamija Trnjak
  • MIZ Teslić: Džamija u džematu Kamenica