U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH i Muftijstva zeničkog danas je u Zenici održan stručni seminar za vjeroučitelje sa područja Muftiluka zeničkog o online nastavi.

Organiziranje seminara za vjeroučitelje na početku školske godine ustaljena je praksa Uprave za obrazovanje i Muftijstva, a dodatni motiv za organiziranje ovog seminara bio je u činjenici da će početak ove školske godine biti obilježen specifičnim okolnostima nastalim usljed pandemije korona virusa.

Specifične okolnosti, same po sebi, nametnule su specifične teme koje su obrađene na ovom seminaru:

Analiza prednosti i nedostataka online edukacije u nastavi Islamske vjeronauke (predavač doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta)

 – Izazov razvijanja duhovnosti kod učenika u nastavi na daljinu (predavač mr. Emina Grabus savjetnica za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Zenica)

Psihološki aspekti religijskog iskustva mladih u islamskoj molitvi – namazu (predavač doc. dr. Almira Isić)

Zbog trenutne epidemiološke situacije na našem području i obaveze poštivanja propisanih mjera s tim u vezi, ovaj seminar organiziran je na tri lokacije: Islamski pedagoški fakultet, Bijela džamija u Radakovu i Ensar džamija.