Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta lZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom zeničkim organizirali su danas na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici stručni seminar za nastavnike i profesore lslamske vjeronauke sa područja Muftiluka zeničkog.

Seminaru su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović, voditelj Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH prof. dr. Nezir Halilović, glavni imam Medžlisa IZ zenica mr. Sumedin-ef. Kobilica, savjetnica za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Zenica mr. Emina Grabus, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Edin-ef. Kavazović, te vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola sa područja Muftiluka zeničkog.

Na samom početku, prisutnim vjeroučiteljima sa riječima dobrodošlice obratio se dekan Islamskog predagoškog fakulteta prof. dr. Muharem Adilović. Nakon obraćanja dekana, prof. dr. Nezir Halilović prisutnima je približio temu ”Kontrola efekata nastave Islamske vjeronauke”, dok su Aldina Hodžić, profesorica Islamske vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj i hfz. Almir Dračo, profesor Islamske vjeronauke u OŠ ”Edhem Mulabdić” Zenica govorili na temu: ”Primjer nastavne pozitivne prakse efekata nastave Islamske vjeronauke”.

Na kraju se obratio i muftija zenički, koji je kroz predavanje na temu ”Svrha Vjeronauke u obrazovnom sistemu i veza vjeroučitelja sa Islamskom zajednicom” ukazao na važnost i značaj vjeronauke u odgojno-obrazovnom procesu, te istakao važnost jače saradnje vjeroučitelja sa roditeljima i Islamskom zajednicom.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija i završna razmatranja, a na samom kraju dovu je proučio glavni imam Medžlisa IZ zenica mr. Sumedin-ef. Kobilica.