U srijedu, 02. septembra, 2020. godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u Tesliću se sastao sa predsjednicom RS-a g-đom Željkom Cvijanović.

Sastanku koji je održan u hotelu „Kardial“ u Tesliću pored muftije zeničkog prisustvovali su i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Edin Kavazović, v.d. glavni imam Medžlisa IZ Teslić Džemail ef. Hodžić, predsjednik Medžlisa IZ Teslić Šaban Sivić, dok su u delegaciji na čelu sa predsjednicom RS-a g-đom Željkom Cvijanović bili i savjetnik predsjednice RS-a Dušan Petrović, te član Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Bogdanić.

Na sastanku se razgovaralo o unaprijeđenju saradnje između Islamske zajednice i nadležnih entitetskih institucija. Muftija je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ove godine počela sa radom medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjoj Luci, te pomenuo značajnu podršku entitetskih vlasti Medžlisu IZ Doboj. Međutim, u nekim drugim mjestima primjetne su poteškoće, koje su u razgovoru istaknute.

Muftija je kazao da ovakvi sastanci doprinose pozitivnoj klimi u Bosni i Hercegovini koja je najvažnija pretpostavka ostanka ljudi na svojim ognjištima. Predsjednica RS-a g-đa Željka Cvijanović istakla je važnost Islamske zajednice, te spremnost entitetskih vlasti za pomoć Islamskoj zajednici i unaprjeđenju saradnje na projektima od zajedničkog interesa.