U okviru ramazanskih aktivnosti odjeli za brak i porodicu Muftijstva i medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog realizirali su projekat “Online učenje hifza sure Et-Tahrim uz tefsir sure”. Ove godine u projektu je učestvovalo šest medžlisa Muftijstva zeničkog i Islamski pedagoški fakultet u Zenici.

Hifz sure Et-Tahrim organizovan je u saradnji sa koordinatoricama Odjela za brak i porodicu koje su vodile aktivnosti na nivou medžlisa i imenovale muhafize/mentorice koje su online podučavale i provjeravale naučene ajete sure, kao i sa koordinatoricom Muftijstva, prof. Mevlidom Adilović, koja je pripremala Tefsir sure, pa su polaznice naučene ajete imale priliku i razumijevati kroz ova objašnjenja.

Cijela ideja ovog projekta je započela prošle godine kroz Online učenje hifza sure Er-Rahman, tokom smanjenih aktivnosti iz vjerskog života i ograničenim posjetama džamijama zbog pandemije, a obzirom da se isti pokazao kao veoma uspješan, i ove godine je uslijedila ista praksa.

Glavni cilj jeste samo obrazovanje žene muslimanke, ne samo kroz hifz sure, nego i kroz upotpunjavanje tog znanja i razumijevanjem, kao i vezivanje vjerničkog srca uz Kur'an.

Ove godine je hifzu pristupilo 150 muslimanki sa različitih medžlisa Muftijstva zeničkog, a projekat je završen dodjelom diploma za čak 117 hafiza sure Et-Tahrim i zahvalnica koordinatoricama i mentoricama koje su vodile projekat i podučavale hifzu.