U četvrtak 27. maja 2021. godine u Maglaju je održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrana je informacija o ramazanskim aktivnostima i akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, razmatrana su pitanja u vezi sa mektebskom nastavom i Islamskom vjeronaukom, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Savjet je konstatovao da možemo biti zadovoljni sa ramazanskim aktivnostima koje su realizirane na području Muftiluka zeničkog u posebnim okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa. Teravih-namazima i mukabelama koje smo obavljali u džamijama, našim iftarima i drugim ramazanskim ibadetima, pokazali smo iznova želju da istrajemo na putu dobra i da to dobro preporučujemo jedni drugima. 

Posebne čestitke iskazane su imamima i džematskim odborima koji su podnijeli najveći teret provođenja svih mjera i preporuka, što je zahtijevalo mnogo odgovornosti i strpljenja.

Također, posebna zahvalnost upućena je muslimanima na iskazanoj svijesti i odgovornosti spram Islamske zajednice, koja se manifestirala i kroz uspješno realiziranu akciju prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal, u kojoj je i ove godine prikupljeno više sredstava nego prethodne.

Također, na sjednici su usvojene Smjernice za unaprjeđenje medijskog prezentiranja aktivnosti medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.