Medžlis Islamske zajednice Zenica je u nedjelju, 22. januara 2023. godine u Sejmenskoj džamiji u Zenici upriličio hafisku dovu i promociju novog hafiza Amela Bešlića. Uz mnogobrojne džematlije, hafiskoj dovi je kao izaslanik reisul-uleme prisustvovao hafiz dr. Senaid Zaimović, muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, direktor Fondacije Hifz Časnoga Kur'ana dr. Džemal Muslih, hafizi i imami zeničkog medžlisa.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica je u ime domaćina hafiske dove poselamio prisutne džematlije a u nastavku su hafizi učili dijelove Časnog Kur'ana.

„Mi volimo Kur'ani-Kerim, Allaha i Poslanika, a.s., i baš zbog toga što ga mi volimo i što su ovo vrijednosti koje mi štitimo, zbog toga što je Kur'an ona tačka koja nas okuplja, referentna os koja čuva naš identitet, tradiciju, prošlost i sadašnjost, neki naši dušmani ne odustaju da na svaki mogući način pokažu mržnju prema islamu i Kur'anu. Kur'ani-Kerim je vječan, a Mushaf i stranice Mushafa su prolazne i kratkotrajne, te s toga takvi dušmani ne mogu našteti Kur'ani-Kerimu“ – istakao je muftija Dizdarević.

Učenjem kratkih sura predstavio se i novi hafiz Amel Bešlić, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz dr. Safet ef. Husejnović.

U ime reisul-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafiza Časnog Kur'ana uručio je izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Senaid ef. Zaimović koji je prenio selame i čestitke novom hafizu, iskazavši da je ovo hafiska dova za 606-og hafiza u Bosni i Hercegovini. „Zaista mi u Bosni i Hercegovini imamo razloga da budemo veseli i da nikada ne budemo tužni. Pogotovo što nam Allah Uzvišeni iz godine u godinu pomaže da imamo sve veći broj hafiza“ – istakao je hafiz Zaimović.

Amel Bešlić sin rahmetli Rasima i majke Aiše, rođen 8. aprila 1984. godine u Zenici. Osnovu školu je završio kao učenik generacije a srednjoškolsko obrazovanja je nastavio u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Trenutno je student master studija na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je položio sve ispite prosjekom ocjena 9,5 a trenutno je u fazi izrade magistarskog rada. Ljubav prema Kur’anu javlja se u ranom djetinstvu a tokom školovanja u medresi nastavlja s učenjem Kur’ana napamet. Aktivni proces učenja i pripreme za Komisiju počinje u mjesecu maju 2022. godine pred muhaffizom hafizom dr. Safet ef. Husejnović. Hifz je pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini polagao od 12. decembra do 26. decembra 2022. godine.