U srijedu 23. 10. 2019. godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević posjetio je Medžlis IZ Maglaj i Općinu Maglaj gdje se susreo sa glavnim imamom Nevres ef. Hodžićem, predsjednikom Medžlisa gosp. Seidom Omerovićem, te načelnikom Općine gosp. Mirsadom Mahmutagićem.

Na sastanku u uredu načelnika, između ostaloga, iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Medžlisa IZ Maglaj i Općine Maglaj, a razgovarano je i o problemima koji opterećuju Islamsku zajednicu na ovom području, od kojih je posebno istaknut problem vakufa ”Podborik” i ”Vrhpolje”.

Nakon posjete Općini Maglaj i sastanka sa načelnikom Mahmutagićem, muftija je u prostorijama Medžlisa prisustvovao seminaru za imame. Seminar za imame realiziran je po protokolu koji je definirao Savjet Muftijstva za vjerska pitanja, u okviru kojeg se razmatraju redovne aktivnosti i obaveze, imami uče Kur'an i drže hutbu, a posebna pažnja posvećuje se mektebskoj nastavi kroz održavanje oglednih časova.

Obraćajući se imamima, muftija je, između ostalog, govorio o historijatu uleme, autoritetu i imidžu imama, ključnim faktorima uspješnog muallimskog rada, procesu stalnog učenja i prilagođavanja, te o važnosti kvalitetnog pripremanja hutbe.

Nakon radnog dijela seminara muftija je dodijelio dekret o postavljenju glavnom imamu Nevres ef. Hodžiću.

Sadržajan protokol boravka u Maglaju završen je posjetom džematu Kopice, gdje se muftja susreo sa članovima džematskog odbora. Muftija je upoznat sa dinamikom radova na završetku projekta izgradnje džamije u ovom džematu, čije je svečano otvorenje planirano za narednu godinu.