U petak, 5. aprila 2024. godine poslije teravih-namaza, u džematu Novo Radakovo – Bijela džamija održan je centralni program u povodu obilježavanja Lejletu-l-kadra.

Programu su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević i glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica, a program su izveli gosti: Mustafa Isaković, Hasan Pašalić i Harun Mujanović.

U svojstvu domaćina prisutne džematlije i goste je poselamio glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica, a vazu-nasihat je kazivao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević je govoreći o vrijednosti noći Kadra i načinu na koji je muslimani trebaju iskoristiti u kontekstu stanja u kojem se nalaze, istakao: “Iskoristimo ovu mubarek noć. U ovoj noći posebno razmišljajmo o Kur'anu kao knjizi koja nas treba naučiti islamskim vrijednostima. Islamska vrijednost je i zahvalnost Allahu i stajanje u safu. Bošnjaci-muslimani nikada nisu imali pametnijih ljudi, a nikad nisu bili više raspamećeni, nikad nisu više stranaka imali, nikad nisu imali više različitih vjerskih tumačenja. Ne možemo tako opstati.”

“Časni Kur'an nas između ostalih vrijednosti uči i ovim jako bitnim vrijednostima koje su bitne za naš opstanak na ovim prostorima” – zaključio je muftija Dizdarević.