U okviru “510. Dana Ajvatovice” u petak, 26. juna 2020. godine, u donjovakufskoj Baš džamiji na centralnom džuma-namazu hutbu je održao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Svake godine u okviru Dana Ajvatovice u petak uoči centralnog programa organizira se centralna džuma-namaz u Baš džamiji u Donjem Vakufu, a tradicionalno, svake godine, hutbu održi jedan od muftija.

Klanjanju džuma-namaza prethodio je susret sa muftijom travničkim dr. Ahmed ef. Adilovićem u sjedištu Muftijstva u Travniku, a zatim i susret sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Donji Vakuf i džemata Baš džamije.

Muftija Dizdarević u hutbi je, između ostaloga, istakao: ”U životu nas Bošnjaka imaju dani i noći koji su bitni za nas kao pojedince i koji određuju naš individualni život. Imaju dani i noći koji nas određuju kao pripadnike ummeta muslimanskog. Obilježavanjem i slavljenjem takvih dana i tih noći mi posvjedočujemo svoju pripadnost ummetu islamskom. Također, imaju događaji koji nas određuju kao Bošnjake i koji nas vežu za ova bosanska brda i doline. Ti historijski datumi nas povezuju sa našom historijom i ponosnim precima, koji su znali i čuvali emanet vjere i bošnjaštva. Jedan od tih važnih događaja jest i naša Ajvatovica, koja nas podsjeća na našu višestoljetnu historiju, na našu duhovnost i našu odlučnost da opstanemo ovdje gdje jesmo, uprkos svemu.

Ajvatovica u sebi nosi i sa sobom donosi mnogostruka značenja. Ajvatovica donosi značenje historije i nepretrgnute veze sa našim precima. Ajvatovica nas povezuje sa zemljom Bosnom i razvija kod nas patriotizam i ljubav prema ovoj zemlji. Ajvatovica i Ajvaz-dedo povezuju nas i sa našom braćom u muslimanskim zemljama, jer znamo da nas ta veza snaži i čuva. I svakako, Ajvatovica nas podsjeća na vjeru i snagu imana, podsjeća nas na Ajvaz-dedu i skrušenost njegovog namaza i ustrajnost u činjenju dobra.”